Beste Oosterhouters

Dit is mijn laatste column voor de vakantie. Tijd om heel eventjes afstand te nemen, na te denken. En nu eigenlijk te beseffen wat we het laatste half jaar hebben meegemaakt.

Als ik er een boek over zou schrijven, zou ik niet weten wat voor titel ik erop zou moeten plakken. En wat voor genre het verhaal zou moeten hebben. Dit verhaal heeft allerlei genres in zich. De eerste maanden waren misschien wel een horrorverhaal, waarin we schrokken hoe kwetsbaar we waren. Een tijd waarin er dingen gebeurden die we in onze stoutste dromen niet hadden kunnen bedenken. We kwamen terecht in een slagveld, zoals bij een oorlog. Ineens gaan er mensen dood en hebben we te maken met een hele andere werkelijkheid dan voorheen. Met veel saamhorigheid vechten tegen de vijand. Elkaar helpen, samen de crisis aanpakken en met veel oog voor elkaar ons erdoorheen slaan. Misschien wel een avonturenroman over liefde en verbroedering.

Het is een bijzondere tijd geweest het laatste half jaar. En als dit verhaal een boek was, was het een boek dat ik verplicht moest lezen voor school. Het is mijn taak als burgemeester om dit verhaal tot me te nemen. Ik had in deze geen keuze, zoals je op vakantie een boek kiest om in alle rust te lezen.

Maar toch zie ik dat het me veel heeft gebracht. En me heeft laten zien hoe kwetsbaar we zijn als mens en als samenleving, maar ook hoe veerkrachtig. Het heeft ons sterker gemaakt en daardoor zijn we meer naar elkaar toe gegroeid als Oosterhoutse gemeenschap.

Wetende dat het boek nog niet is uitgelezen en nog ergens onder mijn kussen blijft liggen. Ga ik er toch een paar weekjes tussenuit. Om op vakantie een boek naar eigen keuze te lezen. Welk genre dat is blijft nog even open. Dat vertel ik jullie na mijn vakantie. Maar één ding weet ik zeker: dat ik een verhaal ga beleven dat door mijn vrouw en kinderen wordt ingevuld.

Want juist dat verhaal geeft mij heel veel energie, om straks weer met alle plezier en uitdaging voor u aan de slag te gaan. Met hetzelfde doel wat we allemaal hebben: Oosterhout meer voor elkaar.

En ik hoop van harte dat jullie dat allemaal kunnen doen. Dat iedereen een bijzonder fijne tijd gaat beleven deze vakantie, samen met familie en vrienden. In de hoop dat dat niet wordt verstoord door corona-perikelen of een eventuele andere ‘vijand’.

Ik hoop ook dat iedereen voorzichtig zal zijn en de 1,5 meter regel respecteert. Hier én in het buitenland. Geloof me, als je die 1,5 meter respecteert dan is er daarbuiten nog vrijheid genoeg. Er zijn nog heel veel leuke dingen te beleven die er misschien voor kunnen zorgen dat voor sommigen het een plekje krijgt en sommigen het een beetje kunnen vergeten.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.