Watertappen op scholen als gezonde dorstlesser!


Nu ook voor voortgezet onderwijs en Mbo

Hoe stimuleer je kinderen op een speelse manier water te drinken in plaats van een calorierijke drank? Steeds meer basisscholen in Nederland plaatsen een watertappunt op het schoolplein. Zo kunnen de kinderen tussen het ravotten door op een makkelijke en gezonde manier hun dorst lessen. “Kinderen vinden het vooral heel leuk om bij een kraantje water te tappen,” vertelt Nienke Heerius van JOGG Oosterhout. 

In onze gemeente plaatsen acht basisscholen binnenkort een watertappunt. Een subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), uitgewerkt door het programma Gezonde School en JOGG, dekt het grootste deel van de kosten voor basisscholen en sinds kort ook voor het voortgezet onderwijs en Mbo. Zo wordt drinkwater op steeds meer plekken beschikbaar; dit is één van de afspraken uit het in 2018 ondertekende Nationaal Preventieakkoord. Wethouder Clemens Piena “Wij zijn blij dat al acht scholen in Oosterhout een watertappunt plaatsen. Voldoende water drinken levert namelijk veel gezondheidswinst op: het houdt je vochtbalans op peil, zorgt dat gifstoffen uit je lichaam gespoeld kunnen worden én zorgt voor meer energie. Ook helpt het bij het tegengaan van overgewicht, omdat water zorgt voor een ‘vol’ gevoel zonder calorieën binnen te krijgen. Dankzij deze subsidieregeling kunnen scholen een of meerdere watertappunten aanschaffen. Ik hoop dat alle scholen in Oosterhout hiervan gebruik gaan maken, want naast dat water gezond is, is het ook gewoon hartstikke lekker!” 

Oosterhoutse scholen

In Oosterhout plaatsen acht basisscholen binnenkort een watertappunt. Kindcentrum De Ontdekking en OBS de Kameleon hebben al een watertappunt. De directie van het Kindcentrum is al volop bezig met het stimuleren van een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld met een schooltuin waar de kinderen groenten en fruit verbouwen. 

Tweede ronde subsidieregeling

Dankzij de subsidieregeling plaatsen de komende twee jaar bijna duizend scholen een watertappunt. Gezonde School hoopt dat de scholen het watertappunt zien als startpunt om verder te werken aan een gezonde leefstijl op school. Het programma Gezonde School bestaat uit acht themacertificaten waarmee scholen stappen kunnen zetten richting een gezonde leefstijl. Vanaf 23 september 2020 kunnen basisscholen, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs een aanvraag indienen voor de tweede ronde van de Subsidieregeling watertappunten. Een watertappunt kan zowel buiten als binnen in de locatie (bijvoorbeeld schoolkantine) geplaatst worden. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.