Beste Oosterhouters, eerst (samen) eten!

Ik zit op mijn vakantieadres en geniet van mijn vrije tijd. Maar natuurlijk volg ik de berichten over Nederland en in het bijzonder Oosterhout. Ik zie de cijfers, lees de emoties en deel de zorgen. Het deed me besluiten toch nog een bericht naar u te sturen. Een mooi verhaal dat ik graag met u wil delen en met een oproep om vol te houden.

Vlak voor de vakantie ging ik op de valreep nog “Eten bij Eugene” in de Bunthoef. Ik was al een beetje in de vakantiestemming en de maaltijd versterkte dit gevoel enorm; een heerlijke door Eugene zelf gesneden friet. Lekker voorgebakken en heerlijk vers afgebakken. Tel hier nog een heerlijk hachee/stoofvlees met zilveruitje en zelfgemaakte grove appelmoes met kaneel bij op en je hebt een prachtmaal. Natuurlijk allemaal bereidt door deze topper en topkok Eugene. Afijn, het eten was fantastisch. Maar ik had ook nog eens leuk gezelschap.

Ik was er om een uur of vijf aangeland en had eerst met tal van vrijwilligers gebuurt. Trots dat ze waren dat ze weer open konden. Ze hadden samen met de Bunthoef goed nagedacht over een coronaproof ontvangst en maaltijdplek voor hun trouwe gasten. De club van Eugène heeft namelijk veel fans en die kregen allemaal netjes een plek op anderhalve meter afstand van elkaar. Ik was deze keer alleen (normaal gaat Christel ook mee) en om niet alleen te zitten was ik bij een man en vrouw – wat later een kersvers stelletje bleek- te zijn aangeschoven. Zij vertelde dat ze met veel plezier in een van de kerkdorpen woont en oorspronkelijk uit Breda (Oosterhout-zuid) komt. Hij is een trotse geboren en getogen Vurheier. Ze vertelden hoe ze elkaar in de bus al vaker waren tegengekomen en uiteindelijk elkaar op de koffie hadden uitgenodigd. Van het een kwam het ander en nu zijn ze een stel. Sindsdien is beider leven er stukken rijker op geworden.

Ze koken nu heerlijk voor elkaar, wat er vaak bij in schoot toen ze nog alleen waren. Ook genieten ze van het samen eten bij Eugene en we waren het er samen over eens dat zijn frieten verrukkelijk zijn. Door hun relatie is zij onbedoeld oma geworden; door zijn prachtige kleinkinderen. De kleinkinderen noemen haar ook oma en dat is volgens mij een geweldig compliment voor die twee. Je zag dat ze gelukkig waren. Echt een tof stel.

Deze verhalen over bijzondere wendingen in het leven, vind ik prachtig. En je kunt ze horen of delen met elkaar aan de eettafel bij de Bunthoef. Ik kan u vertellen dat ze vaak heel inspirerend zijn voor mij als burgervader. Hoe het leven van mensen in Oosterhout kan verkeren. U begrijpt wel, waarom wij daar zo graag lekker gaan eten. Ik kan het iedereen aanraden en het is ook nog eens goed geregeld. Ook op 1,5 meter afstand van elkaar.

Ik hoor van velen dat het steeds ingewikkelder wordt om de 1,5 meter afstand te behouden. Dat snap ik wel, maar probeer dit alsjeblieft toch te doen! Net als de Bunthoef hebben ook de Oosterhoutse winkels en horeca van alles bedacht om die 1,5 meter afstand te kunnen houden, terwijl je samen nog steeds gezellig wat drinkt, eet of shopt.. De ziekenhuizen kunnen nu eindelijk de zorg bieden aan degenen die zorg hebben moeten missen. De achterstanden zijn nog fors, dus laten we samen meehelpen een stijging in de besmettingen te voorkomen. Laten we volhouden, alert blijven en voor elkaar zorgen.
Oosterhout meer voor elkaar toch?

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

PS: Mocht u vragen hebben of zorgen willen delen, dan staat de locoburgemeester Clèmens Piena voor u klaar. Hij vervangt mij tijdens mijn vakantie. Schroom niet om contact met hem te zoeken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.