Beste Oosterhouters, start samen op

Na de vakantie is mijn eerste werkweek achter de rug, net als voor velen van u. Samen met wethouders Marcel Willemsen en Robin van der Helm startte ik weer op. Marcel praatte me bij over de laatste week waarin hij mij had vervangen. Robin was ook net terug van vakantie en sloot aan bij het beleidsteam waarin we regelmatig samen met een aantal ambtenaren de laatste corona-ontwikkelingen bespreken. Fijn om samen een goede start te maken na de vakantie.

Een van die ontwikkelingen is de registratieplicht. De horeca moet extra maatregelen nemen om de contactgegevens van hun gasten te noteren. Op die manier kunnen we bij een onverhoopte besmetting snel achterhalen wie mogelijk besmet zouden kunnen zijn. De horeca is natuurlijk slechts een van de plekken waar mensen samenkomen, maar alle beetjes in het bron- en contactonderzoek helpen.

Donderdag heb ik de proef op de som genomen. Met vrouw, kinderen en aanhang vierde ik, op afstand, onze hereniging met een maaltijd buitenshuis. Ik ben trots op onze horeca en de manier waarop zij zichzelf weer hadden aangepast aan de maatregelen om de verspreiding van het virus aan banden te leggen. Ze deden goed hun best, maar ik realiseerde me ook dat vijf keer invullen van het formulier geen sinecure was. Ik hoop dat we snel een gezamenlijke app krijgen die dat probleem oplost; daar wordt aan gewerkt. Maar tot die tijd hoop ik dat alle Oosterhouters en bezoekers willen meewerken aan de registratie. Samen geven we ook hier weer een goede start aan.

Nu ik weer aan het werk ben, loop ik ook wat vaker op de Keiweg. U weet waarschijnlijk al waar ik op doel: ik kan weer zwaaien naar mijn vriendin in De Doelen. Ik dacht nog even: ‘Zou ze er wel weer zijn?’. Maar ik was nog niet voor het raam of ze had mij al gezien; wat een warm welkom. Stralende lach en de duim omhoog. Wat kun je je nog meer wensen.

Later in de week bouwden enkele kermisexploitanten hun attracties op het Slotjesveld op om aandacht te vragen voor hun situatie. Zij zitten in de verdrukking omdat in veel gemeenten de kermis vanuit veiligheidsoverwegingen niet doorgaat. Dat besluit heb ik eerder ook in Oosterhout met pijn in mijn hart moeten nemen. Ik kan me de benarde positie waarin zij en nog veel meer ondernemers verkeren goed voorstellen, want ik ben zelf ondernemer geweest. Het inkomen van het hele gezin staat onder druk en dat is heel zwaar. Gelukkig wilden de exploitanten met mij in gesprek, met een kop koffie en een worstenbroodje. Een heel open, respectvol en oprecht gesprek heeft mij nog beter laten inzien en begrijpen wat deze crisis voor sommigen van ons betekent. Ik ben blij dat we samen ons hart hebben kunnen luchten en iets kleins voor elkaar konden betekenen. Zo kunnen we samen vooruit kijken naar, hopelijk, een nieuwe start van de kermis volgend jaar.

Ervaringen, problemen en emoties delen blijft belangrijk om samen telkens een nieuwe start te maken. Want al die ervaringen zijn kleine stapjes die ons hopelijk samen gezond naar de eindstreep brengen.

Oosterhout meer voor elkaar.

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.