Gouden gemeentespeld voor Cor van der Schoot en Joke Schoonejonge

Eind augustus sluit de Oosterhoutse Manege. Bij een van de laatste lessen ontvingen eigenaar Cor van der Schoot en vrijwilliger Joke Schoonejonge, die beiden 40 jaar actief zijn bij de manege, uit handen van burgemeester Mark Buijs de gouden gemeentespeld.

De heer Cor van der Schoot begon veertig jaar geleden samen met een aantal partners de Oosterhoutse Manege in de vorm van een vereniging en later een stichting. Het streven van deze stichting is altijd geweest om de prijzen laag te houden, zodat paardrijden niet een elitesport hoeft te zijn, maar iedere Oosterhouter deel zou kunnen nemen. Ook Stichting Leergeld werkt samen met de manege omdat de leskaarten voor kinderen hier binnen de budgetten vielen. Daarnaast heeft de manege regelmatig een actieve rol in de Oosterhoutse samenleving gehad: van vroeger het leveren van het paard van Sinterklaas, met de ponyclub mee rijden met de Sinterklaasintocht, demonstraties bij Koninginnedag, tot het deelnemen aan Sjors Sportief. Een van de dingen waar hij veel plezier uit haalde was het ondersteunen van mensen die niet helemaal angstvrij te paard waren en die op zo’n manier begeleiden dat ze uiteindelijk met een goed vertrouwen in de ruitersport verder konden.

Mevrouw Joke Schoonejonge heeft 40 jaar een bijzondere en actieve rol op de Oosterhoutse Manege gehad. Door deze actieve vrijwilligster was het mede mogelijk om de prijzen zo laag te houden en hierdoor de paardensport haalbaar voor het bredere publiek. Zij heeft alles gedaan: van de verzorging van de paarden tot het organiseren van wedstrijden voor de jeugd en het bemannen van de kantine. Eens per jaar organiseerde ze o.a. een alternatieve avondvierdaagse, waarbij kinderen die nog niet (zelfstandig) konden rijden begeleid door iemand te voet toch vier dagen een route door het bos konden stappen en na vier dagen een oorkonde kregen. Zij voelde zich dan zo verantwoordelijk voor deze groep mensen dat zij vier dagen te voet de groep begeleide, terwijl zij bij de laatste tochten inmiddels de 70 ook al gepasseerd was.  

Met deze activiteiten hebben Cor van der Schoot en Joke Schoonejonge zich verdienstelijk gemaakt voor de Oosterhoutse samenleving. Het gemeentebestuur is hendaar dankbaar voor en wil die dank en waardering graag onderstrepen. Kijkend naar de duur en intensiteit van hun activiteiten voor Oosterhout heeft het gemeentebestuur besloten om aan beiden de goudengemeentespeld toe te kennen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.