Beste Oosterhouters, leren van het verleden voor de toekomst

Onderwijs is een groot goed. We willen graag dat onze jongeren naar school kunnen en daar van alles leren. Voor zichzelf en voor hun gezamenlijke toekomst. Als burgervader wil ik dat zij veilig naar school kunnen. En met het oplopende aantal besmettingen onder jongeren en ook op scholen ben ik hier, met vele anderen, extra alert op. Gelukkig reageren onze scholen, samen met de GGD accuraat op wat er gebeurt. We staan nauw met elkaar in contact en waar nodig helpen we elkaar. De testcapaciteit in de regio is nog redelijk en ik ben blij dat leraren straks voorrang krijgen in de teststraat. Zo kunnen we onze jongeren op een veilige manier onderwijs bieden. Onderwijs is belangrijk. Leren van het verleden en leren voor de toekomst.

Deze week mocht ik weer wat bruidsparen spreken die zestig of vijfenzestig jaar getrouwd zijn. Weliswaar door de telefoon, maar de warmte is er niet minder om. Mooie verhalen over vroeger en grote dankbaarheid dat ze samen zo oud mogen worden. Daarnaast vertellen ze ook honderduit over hun kleinkinderen die de toekomst hebben. Wie me ook veel kon vertellen over het verleden was een 103-jarige mevrouw uit Oosterhout. Oosterheem had weer alles uit de kast getrokken om deze mevrouw een mooie dag te bezorgen. Ik mocht met een bos bloemen een balkonscene uitvoeren. Maar dan een op gelijke hoogte. Ze vertelde me dat ze zelf in de jaren net na haar geboorte (1918-1919) een aantal familieleden was verloren aan de Spaanse griep. Toen wisten we nog weinig over de werking van virussen en stierven er miljoenen mensen over de hele wereld aan het virus. Meer nog dan in de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig werken landen en wetenschappers samen om virussen te lijf te gaan, waarbij het verleden een waardevolle informatiebron is. Terug naar de jarige, want ze mag dan wel 103 zijn, ze is nog helemaal van deze tijd en scherp van geest. Ze sprak ook nog vol trots over haar familie en haar kleinkind dat in Vietnam verblijft en daar een boek schrijft. Het was een fijn bezoek.

Zaterdagochtend ben ik met Christel naar de opening van nog een stukje Oosterhoutse geschiedenis gegaan. Pottenbakker Sjef van Loon heeft een prachtig verhaal dat je kunt horen door aan te bellen bij de zijdeur van de Schelleboom. Het verhaal gaat over de geschiedenis van de pottenbakkerij in Oosterhout op een van de mooiste plekjes van de stad. Het oude verhaal is geraffineerd en op een creatieve eigentijdse wijze uitgevoerd. Zo komen geschiedenis en de huidige tijd weer mooi samen. Dat is Joost, Leonie en haar moeder wel toevertrouwd. Ik raad u aan om eens een keer aan te bellen en u te laten verrassen.

Deze momenten van de week kun je los zien. Maar voor mij hebben ze toch een rode draad. Of het nu gaat over het bestrijden van virussen of hoe pottenbakken vroeger in zijn werk ging, of hoe we onze jongeren veilig naar school kunnen laten gaan, soms moet je even terugkijken. Leren van het verleden. Of de ervaringen nu positief of minder positief waren. We (of onze voorouders) hebben ze samen meegemaakt. Ze maken ons tot wie we zijn én ze verbinden ons. En met deze kennis gaan wij weer op pad voor morgen.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.