Subsidie voor groene tuinen en daken van start

“Alle Oosterhouters samen zorgen voor een koele groene stad.”

Oosterhouters kunnen nu subsidie aanvragen bij de gemeente voor vergroening van hun tuin of dak. Het doel daarvan, aldus wethouder Kastelijns: “Een koelere en groenere stad die meer water vasthoudt. Dat is erg belangrijk door heveranderende klimaat.”

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering is het weer minder stabiel. Soms regent het hard en veel ineens, dan is het weer lang heet en droog. Heftige regenbuien kunnen leiden tot wateroverlast. Lange periodes van hitte leiden tot gezondheidsklachten, en de droogte zorgt voor problemen met drinkwater, en voor onze landbouw en natuur. In de stad en dorpskernen wordt de warmte extra vastgehouden door de versteende openbare ruimte.

Haal tegels weg en vergroen je tuin

Kastelijns vervolgt: “We moeten samen in actie om deze problemen te voorkomen. De gemeente Oosterhout werkt hier hard aan door onder meer aanpassing van het rioolstelsel, meer ruimte voor groen en wateropvang in de openbare ruimte. 

Maar inwoners en bedrijven kunnen pas écht het verschil maken: door tegels weg te halenen een groenere tuin te maken. Dan kan regenwater de bodem in zakken en wordt het langer vastgehouden. Ook warmt de directe woonomgeving minder op. Veel groene tuinen en daken maken een groene koelere stad.”

Meer biodiversiteit

Groene tuinen zijn niet alleen mooi, maar zorgen er ook voor dat de diversiteit aan planten en dieren in de stad toeneemt. Samen kunnen we dus een groot verschil maken. De gemeente Oosterhout ondersteunt haar inwoners vanaf nu met een subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen. 

Subsidie aanvragen

Als inwoner van de gemeente Oosterhout kun je vanaf nu een subsidie aanvragen via www.oosterhout.nl/gemeentewinkel/subsidieportaal Je kunt hiermee subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak (maximaal 750 euro), de aanschaf van een regenton of aanleg van andere regenwater bergende voorzieningen in de tuin, en voor het vervangen van de tegels in de tuin door bloemen en planten. 

Beloning voor goed voorbeeld of idee

Kastelijns sluit af: “Als we met z’n allen helpen om onze stad en dorpskernen te vergroenen, zorgen we voor een klimaatvriendelijke, gezonde en levende stad. Ik roep inwoners op met goede voorbeelden en ideeën te komen. Want tijdens de Duurzaam Oosterhout Week beloon ik degene met het beste voorbeeld of idee met een leuke groene prijs.” 

2 Comments

  1. Wij zijn voor! We hebben een maisonnette en kijken op een paar grijze platte daken !
    Ons dakterras staat vol planten en we hebben regelmatig vlinders en vogels op bezoek!
    We willen heel graag de daken groen maken, we gaan hierover contact zoeken met de eigenaar van het complex! Amarant!

  2. Wij zijn flink aan het verbouwen op de Sint Vincentiusstraat 42-44 en hebben straks een mooi plat dak aan de achterkant. Hier gaan wij een groen dak van maken in combinatie met zonnepanelen. Hiervoor hebben wij Dakboer Wouter Bouwman gevraagd, initiatiefnemer van het grootste groene dak in Nederland. De Dakakker Rotterdam. https://dakakker.nl/site/. Hier kan je genoeg inspiratie op doen!
    Met Wouter gaan wij kijken hoe het dak in te richten en daarbij ook eetbare bloemen te gaan verbouwen. Leuk wanneer ik volgend voorjaar eetbare bloemen kan leveren aan restaurants in Oosterhout. Hopelijk worden hierdoor meer oosterhouters geïnspireerd en maken we Oosterhout groener! ???
    Goed initiatief in ieder geval ??.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.