Beste Oosterhouters, lesjes nederigheid

Deze week kregen Christel en ik de sleutel van ons nieuwe huis. Toch wel spannend hoor, zo’n moment. Op een paar kleine puntjes na, waren we erg tevreden over het bouwbedrijf. We hebben de uitvoerder, timmerman en metselaar een doos Oosterhouts gebak cadeau gedaan als kleine geste voor het mooie werk dat ze geleverd hadden. Echte vakmannen.

Maar nu begint het werk voor ons. Tegels, stucen, schilderen en alles wat er meer bij komt kijken moeten we gaan regelen. En door alle drukte zijn we veel te laat en hebben over dit soort dingen helemaal niet goed nagedacht. Laat staan dat we er verstand van hebben. Maar gelukkig wonen we in Oosterhout. De tegels hebben we gekocht bij iemand die ik had leren kennen als vakman, hij kende wel weer een goede coördinator, die dan ook weer…. Afijn, binnen een dag was het geregeld. Wat fijn om ontzorgd te worden door vakmensen uit eigen stad en ze bezig te zien hun werk als echte meesters uit te voeren. Voor ons een lesje in nederigheid.

En ik zeg het al vaker, we hebben elkaar gewoon nodig. En daar wilde ik het ook nog even over hebben. Deze week sprak een mevrouw mij aan toen ik naar het stadhuis liep. Ik moest even nadenken, maar toen wist ik het weer. Ik had haar ontmoet bij de opening van de nieuwe locatie van Poppy’s, de ontmoetingsplek voor mensen die geraakt zijn door kanker. Ze vertelde me toen hoe fijn het was om haar verhaal daar te kunnen vertellen aan één van de vrijwilligers (en later dus ook aan mij). Haar borstkanker was teruggekeerd en deze keer met uitzaaiingen. Ze woonde pas net in Oosterhout en kende dus nog niet zoveel mensen. Ik voelde erg met haar mee, want het zou een spannende en moeilijke tijd voor haar worden. Ik hoopte zo dat het haar goed zou gaan. Deze mevrouw stond dus met een stralend gezicht voor me. “Burgemeester, burgemeester, ik moet u iets vertellen. Ik ben helemaal beter!¨, vertelde de mevrouw enthousiast. Ik kan u vertellen dat mijn mond openviel van dit geweldige nieuws, want zo rooskleurig zag het er niet uit. “Het bijzondere aan dit verhaal is, dat ik behandeld moest worden, maar door het coronavirus liep alles anders. Door alle hectiek kon ik de specialist niet meer spreken. Hierdoor kon mij niet meer verteld worden dat ik door de locatie van de uitzaaiingen nog best een optimistische kans had. Corona heeft er voor gezorgd dat ik maanden in onzekerheid heb gezeten en die stress helemaal niet nodig was. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat ik beter ben. Maar ik had graag gewild dat dat lijden me bespaard was gebleven.”

Dat hakt er dan wel in bij mij. Natuurlijk was ik ook blij voor deze mevrouw, maar het is ook een les. Naast de coronapatiënten is er ook veel ander leed ontstaan, toen de ziekenhuizen overbelast waren. Dit zijn de verhalen die we in onze oren moeten knopen, wanneer het even wat lastiger is op het terras, in de voetbalkantine of als je thuis moet werken. In sommige ziekenhuizen verplaatsen ze al weer patiënten, omdat andere zorg anders niet plaats kan vinden. Het gaat niet alleen om jezelf, je gemak en je vrijheid. Het gaat om ons allemaal, iedereen uit onze gemeenschap. De pijn door de gevolgen van het coronavirus is vaak dichterbij dan we denken.

Het verhaal van deze mevrouw is voor mij een tweede les in nederigheid. We kunnen het namelijk niet alleen. Ik hoop dat we elkaar in Oosterhout blijven helpen. Met kleine zaken, zoals het aanbevelen van goede lokale vakmannen. Maar ook door te luisteren naar het verhaal van deze mevrouw en te bedenken; hoe kan ik helpen? Door te zorgen dat het virus klein blijft. Hou afstand, was je handen en blijf thuis bij klachten. Alleen dan kunnen we persoonlijke en economische ellende voorkomen. Ik zou het als burgemeester heel vervelend vinden om extra maatregelen te moeten nemen, maar voor de kwetsbaren – zoals ook deze vrouw – zal ik het zeker doen. We kunnen niet alles zelf, maar sámen komen we een heel eind.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.