Beste Oosterhouters, onze stinkende best!

Vol spanning heb ik deze week met mijn crisisteam het aantal besmettingen in Oosterhout gevolgd. En ik ben maar gelijk heel eerlijk tegen u. Het viel mij echt tegen. Het aantal besmettingen verschilt van dag tot dag, maar loopt ook in Oosterhout sterk op. Dit kan niet zonder consequenties blijven. Dit gaat ten koste van onze vrijheid en erger nog, onze gezondheid. Lokale maatregelen, zoals het sluiten van verzorgingshuizen bij besmettingen, komt in den lande weer vaker voor. Kwetsbare mensen zonderen zich steeds vaker af. De eenzaamheid neemt weer toe. Dat wil ik niet. Ik wil samen met u mijn stinkende best doen om deze drastische maatregelen en daarmee de eenzaamheid te voorkomen.

Waarom kunnen we ons niet een aantal maanden, hoe moeilijk ook, houden aan de basismaatregelen? Waarvan de anderhalve meter de meest effectieve is om het virus te beteugelen. Ik ervaar zelf ook de sociale armoede die er mee gepaard gaat. Ik heb nog steeds de menselijke reflex van het schudden van handen en het geven van een knuffel of het schouderklopje. Maar het kán gewoon níet. Ik geef toe: ik doe mijn stinkende best, maar ik ben geen robot en dus ook niet foutloos. En toch wil ik samen met jullie het voorbeeld geven dat het wél kan. Door het te blijven proberen lukt het mij, en velen van u, redelijk goed. Ons gedrag breekt de tweede golf.

Deze week was ik bij een bijeenkomst van ondernemers om iets te vertellen over het coronavirus. Ook zij houden hun hart vast. Ze hebben de afgelopen maanden keihard met hun medewerkers gewerkt om het hoofd boven water te houden in deze crisis. En dat is geen kattenpis. Daarnaast heb ik een paar dagen terug een predicaat Hofleverancier uitgereikt aan de eigenaar van Holland Foods. U weet wel, die van de Oosterhoutse kaneelstok. Deze ondernemer vertelde waarom zijn bedrijf nog altijd bestaat na twee wereldoorlogen, een crisis en zelfs dit virus. “Investeer in samenwerken met je medewerkers, dan zetten zij in moeilijke tijden een stapje meer.” Ik reikte het predicaat niet alleen uit voor die mooie historie, maar ook voor een mooie toekomst. Laten we er samen voor zorgen dat al onze Oosterhoutse ondernemers niet nog meer onnodige schade ondervinden door nóg meer maatregelen. Zodat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Ze zijn de motor van onze economie en dus van onze welvaart en daarmee belangrijker nog, ons welzijn.

Gisteren kondigde onze minister-president strengere maatregelen aan. Er kan gelukkig nog steeds een hoop (binnen de basismaatregelen), maar de teugels worden flink aangetrokken.
Ik vraag u vriendelijk, maar dringend, zullen we samen onze schouders er (weer) onder zetten? En onze stinkende best doen voor onze kwetsbaren, jong en oud, onze ondernemers, hun en onze medewerkers, mensen in de zorg, in het onderwijs, uw naasten, buren en óók voor uzelf. De regels krijgen corona er niet onder, dat doen wij samen! Voor elkaar.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.