Meer differentiatie woningen Galvanitas project

In plaats van alleen dure koopappartementen komt er meer differentiatie in woningbouw bij het nieuwe Galvanitas project in Oosterhout Zuid.

Op 28 januari 2020 werden de plannen voor het eerst gepresenteerd aan de media. Om het project te bekostigen moest er een bepaalde opbrengst komen uit de verkoop van appartementen.

Uit de diverse samenwerkingen is een nieuw plan gekomen zodat het volgende projectplan nu voorligt.

Er komen in 5 woonblokken geen 134, maar ca 210 appartementen. Was voornamelijk koop, wordt nu voornamelijk huur, bestaande uit 156 middel dure ( € 650 – € 1.000) huur van gemiddeld  ca72 m2,  20 sociale huurwoningen en 40 koopappartementen.

Een leisure ruimte van ca 5300m2 (dat was ca 5600m2) met vrije tijd functies, zoals cultuurplaats (waarvoor de gemeente 200.000 beschikbaar stelt als subsidie voor inrichting),  exposium een ambachtshal met o.a. De Brouwerij Bourgogne Kruis (waarvan Paul Thuring mede eigenaar is), kleine ambachtelijke industrie en horeca. Maar ook, en dat is nieuw in het plan, enkele wijkfuncties, denk bv aan huisarts, fysio etc.

Tevens worden 370 parkeerplaatsen gecreëerd waarvan 136 onder dak.

In verband met de rigoreuze wijzigingen in het plan is een nieuwe dialoog met omwonende en bedrijven noodzakelijk geworden. Denk bv aan mogelijke uitbreidingsplannen van Smurfit Kappa. Deze uitbreiding zal samenvalllen met de inspraakprocedure van de gemeente m.b.t. herziening bestemmingsplan.

Het resultaat van de consultatieronde en de aangepaste plannen zullen ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad op 14 december a.s.

Vanaf 2016 heeft Paul Thüring al plannen om met de Galvanitas bedrijfshallen (11 stuks), iets anders te doen dan het meest voor de hand liggende zoals bv plat gooien en de grond verkopen. Hij wil ook dit stukje Oosterhouts industrieel erfgoed behouden voor te toekomst. Hiervoor werd contact gezocht met Schonk, Schul & Comagnie uit Breda .

Zij ontwikkelden een plan rondom deze randvoorwaarden om 134 appartementen neer te zetten, maar vooral moest er ook een cultureel , sociaal, recreatief en groen aspect toegevoegd worden aan de ontwikkeling. De steekwoorden zijn dan ook wonen, werken, leisure en cultuur. Voor de beeldvorming wordt gerefereerd aan Strijp-S in Eindhoven. Een hippe plek in Oosterheide om ook vooral jonge professionals aan te trekken. 

Wat de gemeente betreft moest het project  een aantrekkingskracht hebben voor woningzoekende uit Oosterhout en de regio, waarvan de verdien capaciteit groot genoeg is om een extra impuls te geven aan de algehele economie van Oosterhout. Er wordt al vaker gepraat over het feit dat we een vergrijzende stad zijn en dat we moeten streven naar een grotere inwoner diversiteit.

In februari 2018 heeft het college opdracht gegeven tot verder onderzoek en in september 2018 werd een intentieovereenkomst getekend. Maart 2019 is het initiatiefplan gepresenteerd aan de raad. En in december 2019 geeft de raad aan extra uitwerking te wensen van 3 cruciale punten

1 Differentiatie in woningbouw (dus bv niet alleen dure koopappartementen)

2. De ontsluiting en verkeerssituatie rondom het project

3. Het parkeren

Voor de bovenstaande 3 aspecten is een samenwerking gezocht met professionele partijen. Waarvan de keuze om in zee te gaan met BPD Ontwikkeling BV cq BPD woningfonds (de 8 maanden oude 100% dochter van de RABO Bank) de meest in het oog springende is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.