Beste Oosterhouters, eigen taal

De maan scheen niet door de bomen, maar de zon wel toen ik deze week op weg was naar mijn vriendin. Het was prachtig helder weer. We zouden samen een opname gaan maken voor een filmpje. Het gaat over omkijken naar elkaar in deze dagen met Sinterklaas en de kerstdagen op komst. De steun die haar glimlach mij bijna iedere dag geeft is, naast de kus van mijn vrouw natuurlijk, hetgeen dat mij in deze dagen extra energie geeft.

Energie om soms ook wel de kritiek die sommige hebben op de maatregelen, goed te kunnen opnemen. Kritiek die ik me goed kan voorstellen, omdat we er allemaal stevig door worden geraakt. Voor de één sociaal in de vorm van eenzaamheid en voor een ander financieel, omdat zijn bedrijf of baan verloren dreigt te gaan. Maar de regels kunnen wij niet veranderen en dat is maar goed ook. We zullen het op deze manier met elkaar nog even moeten volhouden.

Iedere week hoop ik dat ik jullie een beetje dichter bij elkaar kan brengen. Ik hoop vooral de groep die anders denkt over het virus of de aanpak – wat natuurlijk mag – toch mee te krijgen in de maatregelen. Maar soms lijkt het alsof we een andere taal spreken. Zeker toen ik de reacties onder mijn laatste column zag op Facebook van een aantal ontevreden inwoners over de maatregels. Ik spreek als burgervader graag de taal die ons kan verbinden. Soms ben ik op zoek naar de woorden die inhoudelijk en emotioneel de verbinding kunnen leggen. Zo ook deze week. En ik moet zeggen dat ik het heel even kwijt was door de felheid en toon van hun reacties.

Tot ik deze week het Wosterouts Leesplangeske kreeg aangeboden. U moet het echt eens bekijken, wat mooi gedaan! Peter Nuijten heeft de verbeelding van de woorden gemaakt en Rensz Gorisse de Oosterhoutse vertaling van het woord. Voordat ik het kreeg aangeboden hield Rensz een prachtige verhandeling over de Oosterhoutse taal. Over hoe het Brabants in het algemeen, en dus ook het Oosterhouts, als de meest lieflijke, gemoedelijke en aantrekkelijke taal wordt gezien in Nederland. Maar het allerbelangrijkste was misschien wel dat het Oosterhouts ons verbindt. Dames en heren, ik kan u vertellen dat ik naast het Brabants van mij, hard bezig ben met het plankje in mijn hand om het Oosterhouts nog beter te kunnen leren. Ik hoop dat het lukt om deze taal een beetje te kunnen spreken, maar belangrijker nog: goed te verstaan.

Ook was er deze week de Sinterklaasgedichtenwedstrijd van de ORTS in de Bussel. Ik moest meedoen en Christel zat in de jury. Natuurlijk gaf zij direct aan dat ze zich keurig zou terugtrekken bij de jurering van mijn uitvoering. Dit bleek niet nodig te zijn. Want er waren zulke mooie gedichten bij, dat het gedicht van mij daar toch nog een beetje bij verbleekte. Vooral ook de wijze van uitvoering was bij sommigen fenomenaal. Iedereen had natuurlijk het thema corona genomen en de effecten daarvan op de samenleving. De aanmoedigingsprijs ging naar een jonge dertienjarige gast van het Curio Effent college. Hij vertelde over de moeilijke tijd die hij doormaakte. Er mocht letterlijk bijna niets meer en hij wilde zo graag ook de meisjes anders leren kennen. Kussen op anderhalve meter met een mondkapje was onmogelijk. Alles wat hij graag wilde kon niet. Hij zei dat hij de twee Marken (Rutten en Buijs) niet leuk vond: ze verprutsten de mooiste tijd van zijn leven. De één omdat die de regels maakt en de ander omdat die ze handhaaft. Ze blokkeerden menig mogelijkheid om plezier met elkaar te hebben. Maar toen werd hij ziek en flink; hij kreeg corona. Hij is nog steeds niet helemaal goed hersteld. Hij zei nu toch beter de kwetsbaarheid van zichzelf en anderen te beseffen. Dit alles gegoten in een zeer aansprekend gedicht.

Ik zag dus deze week dat taal, in welke vorm dan ook, ons kan beroeren en aanspreken. Ja, zelfs verbinden. Maar er zit een groot verschil in het aan te horen of er echt naar te luisteren, dit geldt ook voor mij. In mijn gedicht heb ik overigens Sinterklaas gevraagd om het virus mee terug te nemen in zijn lege zakken. Wetend dat ik zelfs hem daarmee overvraag, wens ik jullie een prettige Sinterklaas.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.