Binnenstadondernemers onder één paraplu


Ondernemers uiterst positief over samenwerking in draagvlakmeting

Alle winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren van het Oosterhoutse winkel- en horecacentrum gaan de komende vijf jaar samenwerken om de binnenstad bruisender te maken. Dat is de uitkomst van de stemming voor of tegen de Bedrijven- investeringszone (BIZ) Binnenstad 2021-2025. Bijna tachtig procent van de binnenstadondernemers nam deel aan die stemming. Ruim 96 procent daarvan stemde voor de vernieuwde samenwerking, die daardoor per 1 januari 2021 in werking kan treden. Een ‘prachtige uitslag’ en ‘fantastisch nieuws’ voor de betrokkenen in de Oosterhoutse binnenstad.
De samenwerking speelt zich af in het gebied dat grofweg is gesitueerd tussen de Markt, de Heuvel en het Schapendries. Naast deze drie pleinen behoren belangrijke winkel- en horecastraten als Kerkstraat, Arendstraat, Keiweg, Nieuwstraat en Klappeijstraat tot het samenwerkingsgebied, evenals delen van de Torenstraat en de Leijsenhoek.
Voorwaarden
De draagvlakmeting heeft voldaan aan de belangrijke voorwaarden dat minimaal de helft van de ondernemers (bijdrage-plichtigen) in het gebied een stem uit heeft gebracht en dat tweederde van die uitgebrachte stemmen voorstander is. Dat de meting aan deze voorwaarden heeft voldaan is op 7 december vastgesteld door de notaris.
Ruime meerderheid
Van alle stemgerechtigden (384) heeft ruim 80 procent een geldige stem uitgebracht. Daarvan heeft 96 procent zich uitgesproken voor de BIZ. Zowel bij de vastgoedeigenaren als de ondernemers is de vereiste meerderheid behaald. Van de ondernemers heeft 78 procent gestemd. Van deze ondernemers heeft 94 procent voor gestemd. Van alle vastgoedeigenaren heeft 82 procent gestemd. Van deze vastgoedeigenaren heeft 97 procent voor gestemd. Op grond van de wet op de Bedrijven- investeringszones is hiermee aan alle voorwaarden voldaan waardoor de BIZ per 1 januari 2021 in werking treedt.
Energie
Wethouder Robin van der Helm (Economie): “Wat een prachtige uitslag! Het geeft maar weer eens aan met welke energie de vastgoedeigenaren en ondernemers samenwerken aan onze prachtige binnenstad. Die energie en inzet wordt nu beloond. Op naar de volgende mooie stappen!”
Derk van den Bosch (voorzitter BIZ): Wat een fantastisch nieuws! Een bekroning op de intensieve samenwerking die we in Oosterhout hebben tussen gemeente, vastgoedeigenaren en ondernemers in ons centrum. Dit legt echt een hele stevige fundering onder de toekomst van onze binnenstad.”

Verenigd
Het idee van zo’n bedrijven-investeringszone is dat alle partijen gezamenlijk financieel bijdragen aan kwaliteitsimpulsen ter verbetering van de binnenstad. De winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren worden in één stichting verenigd. De stichting bepaalt waarin geïnvesteerd wordt. Bijdragen aan de BIZ is verplicht voor iedere ondernemer en pandeigenaar in het gebied. Dat zorgt voor een structurele financiële basis waarbij iedere ondernemer die in het gebied actief is ook meebetaalt aan de programmering.
Arendshof
Nieuw is dat in december ook de samenwerking met de overdekte delen van de binnenstad – Arendshof I en II – contractueel wordt vastgelegd. De ondernemers van Arendshof worden geen lid van de BIZ, maar de samenwerking in het overdekte winkelcentrum verloopt volgens dezelfde spelregels als in de BIZ. De winkel- en horecastraten en het overdekte winkelcentrum werken dus met dezelfde agenda, voeren samen hun plan van aanpak uit en treden eensgezind naar buiten met één product: de binnenstad Daarmee worden alle centrumondernemers onder één paraplu verenigd.
Succes
De vernieuwde samenwerking volgt de bestaande BIZ op. Die is volgens het bestuur van de stichting en de gemeente de afgelopen jaren een groot succes geweest. Via deze stichting is bijvoorbeeld succesvol bijgedragen aan de aankleding en vergroening van de binnenstad door middel van geveltuintjes, boombakken, feestverlichting, nieuw stadsmeubilair en zandsculpturen.
Er werd een groot aantal activiteiten georganiseerd om een breed scala aan bezoekers naar de binnenstad te trekken. Voorbeelden daarvan zijn: Black Friday, Koningsdag, Korenfestival Beachhandbal, Lentekriebels…
Binnenstadmanager
Daarnaast werd geïnvesteerd in een gezamenlijke communicatie en promotie van de binnenstad via posters, websites, social media en een kerstglossy. De professionele invulling van het stadsmanagement is de afgelopen jaren ingevuld door de aanstelling van een binnenstadmanager die een verbindende rol vervult tussen de ondernemers, pandeigenaren, activiteitenorganisatoren, het bestuur van de stichting BIZ, de gemeente en andere belangrijke partijen.
De uitdagingen van de binnenstad zullen er de komende jaren niet kleiner op worden. Problemen rondom leegstand, attractiviteit, verminderd bezoek en veiligheid zullen ook de komende jaren blijven spelen. Daarom is een eendrachtige samenwerking van alle partijen van belang.
Rol gemeente
Hoewel de belangrijkste bijdrage door de partijen in de binnenstad wordt geleverd en zij ook het initiatief tot een BIZ nemen, heeft ook de gemeente Oosterhout een taak. De gemeente organiseert om te beginnen de draagvlakmeting (= stemming onder de deelnemers) en de gemeenteraad stelt de verordening vast op basis waarvan belasting kan worden geheven.
Dankzij die heffing brengen de ondernemers in de binnenstad een bedrag van circa € 140.000 bijeen, dat door de stichting BIZ zelf besteed kan worden. Vanuit de gedachte dat een levendig winkel- en horecacentrum een belangrijke voorziening voor inwoners en bezoekers van de stad is, draagt de gemeente Oosterhout jaarlijks eenzelfde bedrag bij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.