Beste Oosterhouters, dat stapje extra…

Ik hoop dat u allemaal genoten heeft van Sinterklaas, op welke manier dan ook. Wij hebben een fijne avond gehad met onze zoons en aanhang. Eerst lekker eten en daarna een spelletje Yahtzee en later op de avond Triviant. Het was nog een oude uitgave en ik was verbaasd hoeveel onze zoons nog weten over tijden van ver voor hun geboorte. Of het nu ging over muziek of cultuur. Het riep bij mij wel de vraag op, of het andersom ook geldt. Weet ik wel net zoveel van hun wereld als zij over die van mij? Dat zet me dan wel weer aan het denken.

Ondertussen is de Sint vertrokken en ben ik tot de conclusie gekomen dat hij het virus, tot mijn spijt, niet in zijn lege zakken heeft meegenomen. Ik kan het hem niet kwalijk nemen, maar het was het proberen waard. De Sint is natuurlijk ook beter in geven, dan in nemen en ik hoop dat hij blijft zoals hij is. Voor velen blijkt de komst van de goedheiligman een bron van inspiratie, want om mij heen zie ik parels van mensen die veel meer geven dan ze nemen. U kent ze ook vast wel; van die keien van mensen die de samenleving draaiende houden, door meer te doen dan beroepsmatig van ze wordt verlangd. Mensen die dat extra stapje zetten om ons te verzorgen, te beschermen, ondanks de risico’s die het virus met zich meebrengt.

Deze week maakte ik kennis met een jongeman van 7 jaar oud. Zijn moeder werkt bij de Doelen en is één van die toppers waar ik op doel. De jongeman wil graag burgemeester worden. Zijn moeder had hem geprikkeld, door hem te laten uitzoeken of een burgemeester meer doet dan alleen lintjes doorknippen. Via Facebook kwam het verzoek bij mij binnen of ik daar antwoord op kon geven. Een medewerkster van JONG, die ook altijd een stapje extra zet voor de jongeren in Oosterhout, heeft een bezoek voorbereid om deze jongen (en vriendje en moeder) antwoord te kunnen geven op de vraag “Wat doet een burgemeester eigenlijk?”.

En zo geschiedde het. We hebben hen het gemeentehuis laten zien, dat natuurlijk helemaal niet zo gezellig is momenteel. Bijna iedereen werkt thuis. We hebben de raadszaal laten zien, de rol van de gemeenteraad uitgelegd, een besluit genomen en dit bekrachtigd met de klap van de hamer. Later gingen we naar de collegekamer, waar de mondkapjes af mochten. Dat eet ook wat makkelijker, als je popcorn en roomsoesjes krijgt (favoriete snack, uitgevogeld door de eerdergenoemde medewerkster). Daarna maakte het bezoek nog kennis met enkele mannen en vrouwen BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Wat een geweldige uitstraling hebben ze in hun uniform. De jongens vroegen ze van alles en de BOA’s namen de tijd om antwoord te geven. Dank aan al jullie inzet om dit bezoek zo goed te organiseren.

Later in de week mocht ik alle BOA’s in het zonnetje zetten. De gemeenteraad had besloten om hen (in navolging van de politie) een keer extra te waarderen in de vorm van een kleine gratificatie. Deze mannen en vrouwen hebben zich werkelijk het vuur uit hun sloffen gelopen. Zonder nauwelijks een boete te hoeven uitschrijven, hebben ze ons, en iedereen in Oosterhout, geholpen met het naleven van de regels. Ze hebben geadviseerd, vragen doorgezet, meegeholpen waar kon, signalen opgepikt en zijn het gesprek aangegaan waar nodig. Ze hebben extra diensten en extra avonden gedraaid. Alles om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook zijn ze ingezet vanwege vuurwerkoverlast. En ik kan u vertellen, dit werk wordt ze niet altijd in dank afgenomen.

Toch heb ik van hen geen één onvertogen woord gehoord, ondanks de gezondheidsrisico’s die ze soms zelf liepen. Ik hoop dat al deze mensen, de verzorgster uit de Doelen, onze JONG-medewerkster en onze BOA’s op hun beurt ook anderen kunnen inspireren om dat extra stapje te zetten. Net als Sinterklaas.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.