Beste Oosterhouters, lichtpuntjes

Het afgelopen jaar is voor ons allen een bijzonder jaar geweest. Het coronavirus heeft ons vanaf eind februari 2020 al in zijn greep. Het laat ons zien dat we als mens heel kwetsbaar zijn. En wie had dat in deze tijd nog verwacht? Het virus, dat voor ons als een onzichtbare vijand rondwaart, zorgt voor slachtoffers en sociale armoede. Sociale armoede opgelegd door maatregelen om ons te beschermen.

Er is onder u ook een aantal mensen dat direct of indirect met dit virus te maken heeft gehad. Sommigen omdat ze in meerdere of mindere mate ziek zijn geweest. Anderen omdat ze familie of vrienden hebben die aan het virus zijn overleden. Of die los van dit virus iemand verloren zijn en op een andere manier dan normaal afscheid hebben moeten nemen. Of mensen die kei- en keihard hebben moeten werken. Of juist helemaal niet mógen werken. Voor iedereen is dit jaar op de één of andere manier zwaar geweest.

Wat een groot verlangen, en misschien meer dan ooit, is er dan naar de kerstdagen. Het feest van de samenkomst, de maaltijd, de warmte, het licht. Alles wat we zo erg hebben moeten missen. Maar helaas, dat grote kerstfeest zit er dit jaar niet in en moet plaats maken voor een feest en petit comité of met het eigen gezin.

Ook al had ik u meer vrijheid gegund en snap ik dat u daar naar snakt, misschien is dit ook wel terug naar de essentie van kerst. Het belang inzien van wat er écht toe doet, wat we wél hebben en wat er wél kan. Namelijk sámen zijn met degenen van wie u houdt en die het allerbelangrijkst voor u zijn. Al is het soms in etappes of deels digitaal. Hopelijk kunt u dat gevoel na afloop ook beamen.

En ja, ik besef heel goed hoe groot het contrast dan is met degenen die zich eenzaam voelen, doordat ze zich afzonderen in kwetsbaarheid voor het virus. Of door het verlies van dierbaren op welke manier dan ook. Zorg dat we het contact met hen niet verliezen. Probeer de kerst ook voor hen tot een succes te maken. Al is het op afstand.

Volgend jaar zullen we hopelijk weer écht samen kunnen zijn. Wanneer, dat weet ik ook nog niet. Maar de kortste en donkerste dag van 2020 is komende week. Steek alle lichtjes aan die u heeft. Maak het licht om u heen en ben een lichtpuntje voor anderen. En anderen weer voor u. Na kerst worden de dagen langer. Komt er meer licht. En is er in 2021 hopelijk licht aan het einde van de tunnel.

Ik wens iedereen in deze mooie gemeente een mooie, warme kerst en een goed en vooral gezond 2021.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.