Recreatiepark De Eekhoorn wordt toekomstbestendig

Een vernieuwend plan van de gemeente Oosterhout, woningcorporatie Thuisvester en de eigenaar moet recreatiepark De Eekhoorn toekomstbestendig maken. Met dit plan willen zij oplossingen bieden voor de problematiek rondom permanente bewoning, sociale veiligheid, bouw- en brandveiligheid en gezondheid en welzijn van mensen. Met als uiteindelijk doel een eigentijds, vitaal park dat een rol speelt voor het toerisme in en om Oosterhout.

Oosterhout is één van de Brabantse proefgemeenten die zoeken naar mogelijkheden om recreatieparken met multiproblematiek weer toekomstbestendig te maken. De eigenaar van De Eekhoorn, woningcorporatie Thuisvester en de gemeente Oosterhout zochten met verschillende partners naar oplossingen voor het park, de omgeving en de mensen die nu op het park wonen. Samen werkten ze een vitaliseringsplan uit. Op 2 maart bespreekt de gemeenteraad het plan en de hiervoor benodigde investering. Geeft zij groen licht, dan gaat de uitwerking van het plan van start.

Het plan omvat op korte termijn het beëindigen van permanente bewoning op een deel van het park en de realisatie van tijdelijke huisvesting door Thuisvester voor zogenoemde spoedzoekers. “Dit vormt de motor voor herinrichting van het park op (middel)lange termijn. Zodat het weer een eigentijds, vitaal recreatiepark wordt”, legt burgemeester Mark Buijs uit.

Om de uitstraling en kwaliteit van het park te verbeteren, is het noodzakelijk op korte termijn de huidige permanente bewoning te beëindigen. Een eerste stap daarin is het leegmaken van een deel van het park. “Voor de 20 huishoudens die daar nu wonen heeft dat grote impact. Randvoorwaarde van alle betrokkenen is steeds geweest dat deze mensen niet tussen wal en schip vallen”, aldus de burgemeester. In een zorgvuldig traject zoeken Thuisvester, gemeente, GGD West-Brabant, Surplus Welzijn, MEE Plus, GGZ Breburg en de parkeigenaar samen met hen naar geschikte (woon)mogelijkheden, eventueel met ondersteuning in de nieuwe woonsituatie. Voor de meeste huishoudens is dat al gelukt. Met een aantal wordt nog gezocht naar een oplossing.

Vanaf 2022 huurt Thuisvester het vrijgekomen deel van het terrein. Hier plaatst en beheert zij 20 verplaatsbare accommodaties voor spoedzoekers. Dit zijn mensen die, bijvoorbeeld door een echtscheiding, tijdelijk niet zelfstandig kunnen voorzien in een eigen woonruimte. Zij kunnen hier maximaal 2 jaar met 2 personen wonen. Na het verstrijken van de termijn moeten zij door kunnen stromen naar een reguliere huurwoning. “We slaan daarmee twee vliegen in één klap. Wij kunnen hier mensen huisvesten die dat hard nodig hebben, en voor de camping biedt het een kans voor de toekomst”, aldus Ernst Damen, hoofd vastgoed bij Thuisvester.

Thuisvester huurt de grond voor de duur van tien jaar. Dit is ook de maximale periode waarin met een tijdelijke omgevingsvergunning de strijdigheid met het bestemmingsplan opgeheven kan worden. Na die periode kunnen de accommodaties ingezet worden voor recreatie of worden verplaatst.

De eigenaar van het park gaat in de tussentijd aan de slag met een herinrichtingsplan. “De plannen op korte termijn zijn een opstap om het park weer volledig in te richten voor recreatie”, vertelt parkeigenaar Arie Hermans. “We werken aan een meerjaren herinrichtingsplan om de veiligheid en kwaliteit te verbeteren. Daarvoor zijn onder andere ruimere staanplaatsen wenselijk. We kijken dan ook naar mogelijkheden voor uitbreiding van het terrein met ruimere opzet voor een gelijkblijvend aantal plaatsen.”

Voor de realisatie van de aanpak, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een subsidie toegekend van € 295.000. Daarnaast investeren de gemeente Oosterhout, Thuisvester en de eigenaar van De Eekhoorn. Voor de investering van de gemeente vraagt het college van B en W krediet aan de gemeenteraad. Met dat geld wordt de infrastructuur rondom het park geschikt gemaakt voor de plannen. De gemeenteraad vergadert hier op 2 maart over.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.