Beste Oosterhouters, steunen kan op meerdere manieren

Ik hoor van velen van u dat de eerste werkweek na de kerstvakantie best zwaar gevallen is. We hadden misschien verwacht dat het wel mee zou vallen. We hebben immers net vakantie gehad. Hoe erg is het om weer aan de slag te gaan? We zijn toch ondertussen wel gewend aan dat digitale thuiswerken? Maar toch bleek deze week pittig. Vooral voor hen die weer zijn gaan werken, maar dan wel met een dubbele functie. Zij proberen naast hun eigen werk, óók de kinderen nog te begeleiden en te helpen met school. Hoe leuk het in het begin nog was, het vraagt steeds meer inspanning van ouders om werken en lesgeven te combineren.

Ik heb dat niet meer. Mijn zoons studeren weliswaar ook digitaal vanuit huis. Dan moeten we soms heel erg stil zijn, omdat ze tentamen hebben. Ieder geluid dat geregistreerd wordt, moeten ze namelijk verklaren en uitleggen. Zo proberen de scholen te voorkomen dat er op deze belangrijke momenten gefraudeerd wordt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het tentamen zonder voorzeggen, spieken of googelen wordt afgenomen. Het enige offer dat van ons gevraagd wordt, is om af en toe stil te zijn. Dus niet de deur dicht slaan en even niet naar boven gaan als ze bezig zijn. Zo steunen wij onze zoons.

Bij de huishoudens met kinderen tussen 4 en 18 jaar oud, is dat natuurlijk heel anders. Zij werken aan de keukentafel sámen met hun kinderen die ondertussen natuurlijk allerlei vragen stellen of gewoon met de les bezig zijn. Soms wel met vier of meer personen aan één tafel. Het is extra inspannend en ik moet zeggen, ik neem echt mijn petje af voor de ouders die op die manier dag na dag doorbrengen. Zelf heb ik ook weleens een digitale vergadering gehad waar een kind continu achter de moeder doorsloop en soms ook wel een gek gezicht trok. En ook een keer een vergadering met een van mijn wethouders, waarbij een lief klein bengeltje naast hem zat te tekenen en ineens zwaaiend van enthousiasme – waarschijnlijk over haar eigen kunstwerkjes – bijna haar vader per ongeluk met haar potlood in zijn oor stak. De meest grappige en ook wel lieflijke momenten kom je tegen en voor mij is dat stiekem best leuk om te zien. Maar het kost deze mensen wel een hoop energie.

En juist op onze energie moeten we zuinig zijn. We zullen hem nu hard nodig hebben, met een Engelse en Zuid-Afrikaanse variant van het virus in het land. Van deze varianten worden we weliswaar niet nog zieker, maar ze zijn volgens de experts naar alle waarschijnlijkheid wel besmettelijker. Gezien de beelden in Londen, belooft dit niet veel goeds. Het betekent wellicht dat er helaas meer mensen ziek zullen worden. We moeten dus nog steeds heel voorzichtig blijven om niet in de zwarte scenario’s te belanden. Ondanks de positieve berichten dat we gestart zijn met vaccinaties, zullen we nog even moeten doorzetten.

Als burgemeester voel ik echt met u mee. Mensen die het moeilijk hebben, klampen mij aan. Ik heb het dan nu even niet over die ouders van die schoolgaande kinderen. Maar over de mensen die hun zaak hebben moeten sluiten, of bijvoorbeeld met heel hun wintercollectie dreigen te blijven zitten. Er is steun vanuit het Rijk, maar óók wij als inwoners/mede-Oosterhouters kunnen steunen. We kunnen bij Oosterhoutse winkels online bestellen en bijvoorbeeld onze spullen, kleding en boeken kopen. Uw bestelling wordt vaak per fiets bezorgd. Dat is lekker duurzaam én ook nog eens sneller dan de gemiddelde pakketbezorger op dit moment. Vergeet uw favoriete kleding-, schoenen-, en boekenzaak dus niet. Ze zijn ondernemend en super creatief in het vinden van oplossingen om ú van dienst te zijn.

Steun onze Oosterhoutse winkels en shop alstublieft digitaal lokaal. Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.