Oosterhout derde gaststad landelijke expositie ‘WIJ… doorbreken de cirkel van geweld’

Oosterhout is de derde gaststad van de reizende expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’. Na Rotterdam en Breda doet de expositie tussen 18 januari en 11 februari de Torenstraat aan. De buitenexpositie bestaat uit zo’n 30 portretten van mensen die te maken kregen met o.a. huiselijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling. Ze poseren samen met diegenen die hen het zetje gaven hun cirkel van geweld te doorbreken. Met de expositie wil het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ samen met Oosterhout en andere steden het onderwerp uit de taboesfeer halen.

Wethouder Robin van der Helm: ‘We willen mensen bewust maken van het onderwerp en ze laten weten wat ze kunnen doen. Iedereen kan het verschil maken voor een slachtoffer en pleger van huiselijk geweld. Ook in Oosterhout komt geweld binnen gezinnen of relaties helaas voor. Dit gebeurt in alle lagen van onze samenleving. Daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt doen wanneer je je zorgen maakt om iemand. De ervaringen van de deelnemers aan de expositie kunnen helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken.’
‘Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en de taboes daaromheen doorbreken, is één van de lastigste opgaven in onze maatschappij’, aldus Mattias Gijsbertsen, programmadirecteur van het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’. ‘Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt. Het gebeurt achter de voordeur en er is, als je het gesprek al begint, altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen. Toch is het vaak een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: “Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?” dat er voor kan zorgen dat de cirkel van geweld kan worden doorbroken.’

Ervaringsdeskundigen huiselijk geweld en/of kindermishandeling

Dat die cirkel van geweld kan worden doorbroken, laten de 30 krachtige portretten en de daarbij indringende verhalen goed zien. De geportretteerden hebben als voormalig slachtoffer of voormalig pleger ervaringen met huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Zij doen in de expositie hun verhaal en laten zien hoe zij het geweld hebben gestopt.

Twee ervaringsdeskundigen van het project De Cirkel is Rond West-Brabant zijn elke dinsdag en donderdag van 12.30-13.30 uur aanwezig bij de expositie. Zij zijn herkenbaar aan hun hesjes en de flyers die zij bij zich hebben. Zij gaan coronaproof graag in gesprek met passanten voor de beantwoording van vragen, een praatje of een luisterend oor.

Expositie is ook online te zien

De expositie is van 18 januari tot 11 februari te bezoeken in de Torenstraat. Vanzelfsprekend respecteren we bij deze expositie de geldende COVID-19 maatregelen die door het RIVM zijn opgesteld voor publieke bijeenkomsten en ontmoetingen tussen mensen. De buitenexpositie is ook online te vinden op www.stichtingopenmind.nl/wij. Er is een online magazine, podcasts en een korte film.

Samenwerking

De expositie is een samenwerking tussen Stichting Open Mind en het landelijk programma Geweld hoort nergens thuis. Het regionale project De Cirkel is Rond is een initiatief van Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup Vrouwenopvang. Bij het project zijn ervaringsdeskundigen betrokken die een luisterend oor bieden en indien gewenst, hulp kunnen bieden bij ieders proces om de cirkel van geweld te doorbreken.

Feiten en cijfers

  • Landelijk: 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen zijn ieder jaar slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. (cijfers Movisie).
  • West-Brabant: in 2019 5.099 meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling binnengekomen bij Veilig Thuis West-Brabant, merendeel van de meldingen komt vanuit de politie.
  • Oosterhout: in 2019 598 meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling binnengekomen bij Veilig Thuis West-Brabant. Tweederde van de meldingen kwam vanuit de politie. In de eerste helft van 2020: 280 meldingen.
  • Oosterhout is aangesloten bij het landelijk programma Geweld hoort nergens thuis. Dit is een methode om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen, terug te dringen en de schade ervan te beperken.
  • Medewerkers van gemeente Oosterhout volgen trainingen in het kader van huiselijk geweld en kindermishandeling.
  • Als organisatie hanteert de gemeente een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Het college heeft deze in december vastgesteld. Hiermee probeert de gemeente bewustzijn te creëren bij medewerkers en hen te laten weten welke stappen zij kunnen doorlopen om hulp op gang te krijgen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.