Beste smulnarren en smulnarrinnen, ‘t wordt ne klassieker

Als ik deze Kaaiendonkse woorden spreek, realiseer ik me dat ik bijna op de stoel of troon van onze geweldige Mienus de 14de zit. En dat, dames en heren, mag en moet de burgemeester vooral niet doen. Met carnaval trek ik me graag terug en laat ik de stad aan hem, waarvan ik heb gezien, dat hij Kaaiendonk fantastisch bestuurt tijdens carnaval. Weliswaar samen met zijn raad en gevolg, maar met veel gevoel voor het feest, de cultuur, en vooral ook voor ons de feestvierders. Chapeau!

Zoals alles op dit moment anders is, geldt dit ook voor ons prachtige Kaaiendonkse carnaval. Veel mensen vragen zich af hoe ze nu carnaval moeten vieren. En terecht. Carnaval lijkt toch het feest van het samenzijn, het hossen en de muziek. Dat lijkt in eerste instantie zeker zo. Maar ik vraag mij dan af: waarom viert heel Nederland dan geen carnaval zodra de carnavalsmuziek aangezet wordt? Iedereen houdt toch van een feestje? Wel, ik denk dat dit komt omdat carnaval in het zuiden, en vooral in Kaaiendonk, in het bloed zit. Er zijn geen randvoorwaarden om carnaval te vieren. Het komt vanuit onszelf. Wim Kersten zong het al. “Bij ons staat op de keukendeur, het is niet altijd rozengeur. Maar wat er ook ooit gebeuren zal, we vieren altijd carnaval.”

Sommige zaken gaan gewoon door, hoe dan ook. Al is het in je eentje of met zijn tweeën. Het zit in onze natuur en is dus niet te stoppen. Deze week zag ik de Kiekerekie, de Kaaiendonkse Kernevals Kraant, en daarin zag ik mooie initiatieven die ons carnavalsgevoel kunnen ondersteunen en ja zelfs versterken. Alles is uit de kast gehaald, gewoon ge-wél-dig. Deze prachtige krant, in combinatie met de digitale activiteiten kalender www.kaailender.nl én onze eigen KRTS gaan deze carnaval samen met ons, smulnarren en smulnarrinnen, tot een succes maken.

Op het gemeentehuis dachten ze al dat ik mijn afspraken gewoon liet doorgaan en dat het college op dinsdag zou vergaderen. Sorry dat ik het zo zeg hoor, maar ik heb direct gevraagd of ze helemaal gek geworden zijn. Ik heb in heel mijn leven niet één carnaval gemist en dat gaat nu zeker ook niet gebeuren. Dit wordt een bijzondere carnaval. Één die we waarschijnlijk nooit zullen vergeten. Dus laten we er dan maar gewoon iets heel moois van maken.

Mijn kiel ligt al op me wachten. De beschermvrouwe (Christel) en ik, dansen en hossen deze dagen gewoon ons hele huis door! Alstublieft, laat het Kaaiendonkse bloed deze dagen door je aderen vloeien om er in deze tijd nog eens éxtra van te genieten. Dat hebben jullie volgens mij allemaal dik en dik verdiend. Houd oe aon de regels en ik beloof het oe ‘t wordt ne klassieker!

Wat bovendien ook een klassieker kan worden, is dat beeldschone winterweer van de laatste dagen. De medewerkers van de buitendienst zijn volop in touw om onze wegen en paden toegankelijk te houden. Omdat ze dag- en nachtdiensten draaien, ben ik zondag tijdens de lunch bij ze langsgegaan op de gemeentewerf. Ik kon nog even een heel klein steentje bijdrage om de soep voor ze mee uit te serveren. Ik heb ze namens ons allemaal nog even bedankt, deze kanjers! Datzelfde geldt voor mijn linker- en rechterbuurman die beter voorbereid waren dan ik, qua materiaal dan. Ze hadden de stoep voor onze huizen al schoongeveegd. Voor degenen die geen carnaval gaan vieren is dit winterweer ook een prachtige afleiding in deze tijden. Geniet van alles wat Oosterhout in de sneeuw te bieden heeft, voor jong en oud. Bijvoorbeeld van onze prachtige parken, die nu oogverblindend mooi zijn.

Kaaiendonk, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.