Beste Oosterhouters, een beetje meer lucht!

Ik heb na de carnaval tijd genomen om te rusten en na te denken. Een beetje meer afstand nemen, ruimte creëren én lucht krijgen. Voor mezelf, maar ook voor de gemeente Oosterhout. Meestal als ik dat denk en dat met mezelf afspreek, komt er weinig van. Deze week ben ik toch de hele week bezig geweest met van alles en nog wat. Her en der wat afspraken, maar ook overleggen met burgemeesters over hoe het landelijke beleid zal uitpakken. Natuurlijk in de hoop dat er voor onze inwoners weer wat meer mogelijk is.

Meestal ga ik mountainbiken om mijn hoofd leeg te krijgen, maar dat zat er niet in. De baan was nat van al het smeltwater en het advies was om deze week niet op de baan te komen. De baan lijdt er teveel mee en je rijdt hem dan kapot. Dat willen we écht niet, want hij wordt enorm veel gebruikt. Veel mensen zijn gaan mountainbiken, omdat ze bijvoorbeeld niet naar de sportschool kunnen. Wel een mooie gelegenheid om de mensen die die banen onderhouden een groot compliment te geven. Veel mensen hebben een mooi verzetje (zelfs letterlijk) in deze tijden op die mooie banen in onze prachtige natuur. Soms hebben we dit soort crisissen nodig, om de grote waarde van dit soort zaken te beseffen. Want wat heeft de natuur ons in landschappelijke zin geholpen. Soms alleen om de tijd te verdrijven en wat meer te kunnen ontspannen lekker in de buitenlucht.

Na dat heerlijke winterse weekend van vorige week, kregen we dit weekend weer een cadeautje: stralend weer! Een heerlijke temperatuur die ons al echt het gevoel gaf van het voorjaar. De kleine tweeling en hun broertje die naast ons wonen, hebben veel buiten gespeeld. Het geluid van die kleintjes is echt om van te genieten. Wat kunnen ze toch heerlijk onbezorgd spelen. Ja, het is pas februari, maar het voelt alsof het voorjaar niet lang meer op zich laat wachten. Ik heb zelfs begrepen dat er een rij van wel honderd meter voor onze prachtige ijswinkel op de markt stond. Natuurlijk allemaal keurig op anderhalve meter.

Ook mijn haren zijn weer behoorlijk lang. Ik heb wel eens gezegd dat ik hoop dat die lange haren ons kracht geven, zoals bij Samson. Een beetje extra kracht is in deze tijd nooit weg. Maar met het warmere weer en misschien al een “schijntje” voorjaarszon op komst, zou een andere coupe ook niet misstaan. Een beetje lucht tussen die dikke bos haar. Maar hoe goed Christel de schaar ook hanteert, ik maak nog liever een staartje. Helaas kan ik vooralsnog alleen maar dromen van het vakmanschap van die Oosterhoutse kappers. Wat zou het in de eerste plaats voor hen, maar ook een beetje voor ons, welkom zijn dat zij weer aan de gang kunnen. Een kapper draagt zeker bij aan het welbevinden van velen.

En als ik dan toch even droom over betere tijden, wat zou ik toch graag weer eens fysiek (op afspraak) willen winkelen. Lekker shoppen met het advies van onze eigen winkeliers. Ik hoop dan ook dat we allemaal volop lokaal gaan shoppen. We hebben een prachtig assortiment hier in Oosterhout. Ik weet zeker dat ze ons gaan verrassen, verras hen dan ook maar eens. Want dat hebben ze echt hard nodig.

Ook de jeugd en vooral de middelbare scholieren, hebben behoefte aan fysiek les krijgen. Maar zeker zoveel meer nog aan de ontmoeting met elkaar. Ook daar is het komende voorjaar een aanjager in. Dit is voor hen het moment om naar buiten te gaan, (nieuwe) relaties te ontmoeten en bovendien het moment van het verder vormgeven van hun identiteit. Een beetje vrijheid zou hen enorm kunnen helpen in deze fase van hun leven. Een beetje extra ruimte geeft daar ook letterlijk een beetje lucht.

En zo mijmer ik al een paar dagen door. Ik hoop dat er op korte termijn steeds meer kan en mag. Er zijn zoveel mensen en zoveel sectoren die het moeilijk hebben. Helaas zijn we zover nog niet. Maar stapje voor stapje komt er voor iedereen meer lucht. Ik gun het u allemaal.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.