Nieuwe gemeentehuis in Arendshof 2

Voorstel college aan raad

Het nieuwe gemeentehuis wordt gerealiseerd in Arendshof 2. Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad. Met de vestiging van het nieuwe gemeentehuis in Arendshof 2 vermindert het aantal vierkante meters winkeloppervlak in het centrum. Dat is belangrijk om een compact en levendig centrum te behouden. De dienstverlening van de gemeente komt met dit voorstel in het hart van het centrum. Dat levert extra aanloop in het centrum op van bezoekers aan het gemeentehuis en ambtenaren. Daarnaast kunnen er extra woningen worden gerealiseerd op het Slotjesveld, waar eerder het nieuwe gemeentehuis was ingepland. De raad besluit in maart over dit voorstel. 

Wethouder Arnoud Kastelijns (projectwethouder gemeentehuis): ‘Met dit voorstel slaan we meerdere vliegen in één klap. Met het gemeentehuis in Arendshof 2 staan we met onze voeten middenin de gemeente. Het is een centrale plek om onze diensten te verlenen. Een plek waar inwoners, ondernemers, ambtenaren en gemeentebestuur samenwerken aan de toekomst van Oosterhout en de kerkdorpen. Waar onze medewerkers een gezonde werkomgeving krijgen.’

Wethouder Robin van der Helm (projectwethouder Bruisende Binnenstad): ’Het is een voordeel dat we hiermee het centrumgebied nieuw leven inblazen en we een hele grote stap maken in het aanpakken van de leegstand. Bovendien creëren we ook nog eens extra woningen.’

Haalbaar

Na diepgaander onderzoek blijkt vestiging van het gemeentehuis in Arendshof 2 praktisch en financieel haalbaar te zijn. Het eerder vastgestelde Programma van Eisen past binnen Arendshof 2. Met het hergebruiken van het bestaande gebouw geeft het college invulling aan haar duurzaamheidsambitie. Ook wordt bekeken hoe de vernieuwbouw zo duurzaam mogelijk kan plaatsvinden. Vernieuwbouw van Arendshof 2 leidt tot gelijke of zelfs lagere financiële jaarlasten dan bij nieuwbouw op het Slotjesveld.  

Hoe gaat het verder?

Na besluitvorming door de raad op 30 maart, worden de plannen verder uitgewerkt en doorgerekend. Daarna neemt de raad een besluit over het beschikbaar stellen van een krediet. Bovendien zijn er huurders in Arendshof waarmee afspraken gemaakt moeten worden. De gemeente wil graag dat de winkels die nu nog in Arendshof 2 zijn gevestigd, in Oosterhout blijven. De gemeente is actief met ondernemers in gesprek over de mogelijkheden om zich op een andere plek in het centrum te vestigen. Het gebouw moet daarna uiteraard nog geschikt worden gemaakt voor de functie van gemeentehuis.

Wat vooraf ging

Al jaren is het gemeentebestuur op zoek naar een duurzame huisvesting van de gemeentelijke organisatie. Het huidige gemeentehuis voldoet niet meer aan de wettelijke en functionele eisen van 2023 en verder. Niets doen is geen optie, investeringen zijn onvermijdelijk. De gemeente had het nieuwe gemeentehuis eerder gepland op het Slotjesveld als onderdeel van de herontwikkeling van het Slotjesveld. In december 2020 kocht de gemeente Arendshof 2 waarmee de gemeente zelf regie kreeg op de invulling van dit deel van het centrum. Vestiging van het nieuwe gemeentehuis was een van de mogelijkheden op deze locatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.