Beste Oosterhouters, lente!

Zondag is de lente begonnen. Je ziet en voelt het aan alles. De bloembollen zijn uitgekomen en de knoppen aan de bomen staan op springen. Hier en daar zie je het eerste frisgroene blad al uit de knopjes komen als een verassing uit een doosje. Zo zal voor ons ook moeten blijken of deze lente nog mooie verrassingen heeft.

Als ik het heb over een verrassing uit een doosje, denk ik meteen aan de mythe van de doos van Pandora. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die tot leven werd gewekt door de Griekse god Hephaistos. Daarnaast kreeg ze talrijke kwaliteiten mee van vele andere goden. Van Zeus kreeg ze twee cadeaus: haar nieuwsgierigheid en een dichte doos die zij onder geen voorwaarde mocht openen. Dat maakte van haar een nieuwsgierig meisje dat de wereld in trok om die te verkennen. In de mythe opende ze toch de doos, tegen beter weten in. Ze was te nieuwsgierig en daarmee liet ze alle kwade geesten los. Ze was bang en verdrietig, maar de doos bleef haar trekken. Dus opende ze de doos voor een tweede keer. Nu kwam er een heel sterk en helder licht uit de doos, die haar angst wegnam en haar weer de kracht gaf de wereld in te gaan.

Ik hoop dat deze lente symbool staat voor het openen van de doos voor de tweede keer.
Vorige lente toen de doos rond deze tijd openging, heeft het ons veel ellende en verdriet gebracht. Het virus bleek zich als een kwade geest al in het begin van de lente stevig onder ons genesteld te hebben. Een jaar van veel sociale armoede zou volgen, ons geduld werd op de proef gesteld en onze vrijheid werd ingeperkt door de vele coronamaatregelen. Hopelijk wordt deze lente het licht onthuld dat onze zorgen wegneemt, zoals bij de doos van Pandora. Een lente zonder dat het virus allesomvattend is en zonder het daaraan gekoppelde verdriet. Wie weet, de lente leidt immers iedere keer een nieuwe cyclus in en reset alles. Hopelijk geldt dat ook voor ons en het vervelende coronavirus.

Ik was deze week op bezoek bij een heel aardige dame, zij was maar liefst honderdzes lentes jong geworden. Zij heeft deze cyclus dus al honderdzeven keer meegemaakt en geloof me: zij heeft in haar leven veel nare dingen meegemaakt, zoals oorlogen en de Spaanse griep. Maar ook die zijn iedere keer weer voorbijgegaan. Speciaal voor haar was het Oosterhoutse Abraham orgel aangerukt. Het zonnetje scheen en het orgel speelde. Eigenlijk wilde iedereen die daar buiten aanwezig was dansen, we werden er allemaal vrolijk van. De jarige zag er prachtig uit, wat een mooi mens, ze straalde. Iedereen daar voelde aan alles dat de lente voor de deur stond.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat deze lente de doos van Pandora voor de tweede maal wordt geopend. En dat er met de steeds langer wordende dagen en een helderder licht een andere tijd aanbreekt. Een tijd waarin we wel weer volop kunnen dansen. Ik ben absoluut niet naïef, maar ik vind het fijn om hierin te geloven. Ik hoop dat u dat ook kunt. Het zal ons helpen in deze laatste zware fase, op weg naar een nieuw begin.

Met dit nieuwe begin in aantocht willen college en raad coronaproof in gesprek met de stad, dorpen buurten en wijken. In gesprek met jongeren, ouderen en ondernemers over de thema’s jeugd, zorg en arbeidsmarkt. Dit alles in de vorm van een tweede corona impact analyse. Om zo te kijken hoe we onze samenwerking op deze thema’s nog beter vorm kunnen geven en daarmee kunnen komen tot een nieuw gezamenlijk perspectief voor de toekomst. Samen op weg naar een nieuw begin!

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.