Beste Oosterhouters, de wind van verandering (wind of change)

IJs- en ijskoud was de wind die met Pasen woei. Met slagregen die van tijd tot tijd in hagel en zelfs sneeuw overging. Op een ochtend leek het zelfs alsof het Kerstmis was. Nu is kerst geen vervelende tijd, maar ik had na de eerste lentezon echt zin in het voorjaar. Van donker naar licht, van koud naar warm of iets daartussenin. Juist dit jaar.

Maar niets is minder waar. En naast de temperatuur buiten, ging ook bij mij de temperatuur even naar een dieptepunt. Ik zou buiten een Hongaars stoofpotje op houtvuur maken, maar dat was helaas niet mogelijk. Ook de lekkere paaswandeling die wij ons voorgenomen hadden ging niet door. We houden beiden heel erg van wandelen en ik word heel onrustig als ik zo af en toe niet mijn benen kan strekken. Daarom wandelde ik voor corona ieder dag naar mijn werk. Ik ontmoette dan veel mensen en hoorde verhalen. Dat is belangrijk en leuk, maar ik kon dan ook net even genoeg loskomen om gewoon wat te bezinnen. Ik liep de dag nog eens figuurlijk na en ik stapte ons huis dan ontspannen binnen.

En dus zat ik met Pasen binnen en probeerde ik de afgelopen week bezinnend te beschouwen. Toen hoorde ik de Scorpions op de radio met ‘Wind of change’. Ik dacht aan die gure wind met Pasen en vroeg mij af of die dan ook verandering heeft gebracht? Meestal gaat de overgang van getijden met wind gepaard. Maar deze keer leek het wel of we teruggeblazen werden naar de winter. Was er dan door deze wind niets veranderd? Nou, ik denk het wel. De oude Chinezen zeiden het al: “Sommige mensen bouwen muren om de wind tegen te houden en anderen bouwen molens.”

De gedachte is, dat je meebeweegt met veranderingen. En dat is volgens mij wat er in Den Haag ook zo rond Pasen aan het gebeuren was. Ondanks de nog steeds zeer ingewikkelde coronacijfers en de schrik in de ziekenhuizen, gaat men nadenken over hoe Nederland van het slot kan. Met veel testen en goede regelgeving moet er veel meer mogelijk gaan worden. Zelfs evenementen en terrassen. Hoe fijn zou dat zijn? Het vaccineren gaat daarbij ook nog een steun in de rug geven. Het is en blijft natuurlijk een behoorlijk risico. Maar de enige die dit echt tot een succes kunnen maken zijn u en ik, wij dus.

Alleen wíj kunnen deze ijskoude harde gure wind in een warm voorjaarsbriesje veranderen. Door goed en slim denkend aan elkaar en onze kwetsbaarheid, toch langzaamaan van een lang gekoesterde vrijheid te gaan genieten. Want die vrijheid is wat ik jullie als burgervader het meest toewens. Laten we hopen dat de cijfers het kabinet de mogelijkheid geven om dit meebewegen van denken naar doen te krijgen.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.