Geen huurverhoging voor de meeste huurders

De huur van de sociale huurwoningen wordt dit jaar vanuit overheidswegen niet verhoogd. Natuurlijk lijkt dit op het eerste gezicht goed nieuws voor de betaalbaarheid. Toch heeft Thuisvester de afgelopen jaren bewust ingezet op maatwerk en het zonder extra huurverhoging verduurzamen van woningen. De jaarlijkse huuraanpassing maakte het voor Thuisvester het afgelopen jaar mede mogelijk dat we maatwerkoplossingen konden bieden aan huurders die het echt nodig hadden. Eveneens borgden we hiermee structureel de betaalbaarheid door deze middelen in te zetten om nieuwe betaalbare huurwoningen te bouwen en de bestaande woningen te verduurzamen. 

De overheid verlaagt daarnaast eenmalig de lasten voor huurders van sociale huurwoningen met een relatief laag inkomen en een relatief hoge sociale huur. Om die reden vroegen we in maart proactief de gegevens van ruim 4000 huurders op bij de Belastingdienst op. De huurders kregen hier een bevestiging van. Half april ontvingen 1500 huurders een brief met een verlaagde huurprijs die geldt tot 1 juli 2022. De overige 2500 huurders attenderen we er via een brief op dat ze wellicht toch in aanmerking komen voor huurverlaging als hun inkomen in 2020 of 2021 gedaald is. Heel 2021 kunnen huurders nog huurverlaging aanvragen.

Beperkte huurverhoging voor vrije sectorhuurwoningen

Huurders in de vrije sector, sommige bedrijfspanden en een aantal bergingen ontvangen wel een geringe huurverhoging. De stijging van hun huur is gelijk aan het inflatiecijfer: 1,4%. Zij ontvangen vóór 1 mei een huurverhogingsbrief. We stemden deze keuze af met de huurdersverenigingen.

Coronateam

Misschien maken huurders zich zorgen over het betalen van de huur doordat ze hun baan verloren zijn en hun inkomen is weggevallen of verminderd. Het Coronateam is er onder andere voor huurders die zorgen maken over hun inkomen en denken hun huur niet meer te kunnen betalen. Samen met de huurder zoeken zij naar een passende oplossing. Zij zijn bereikbaar via corona@thuisvester.nl of via telefoonnummer 0162 491300. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.