Beste Oosterhouters, petje af

Ik neem mijn petje af voor al die Oosterhouters die Oosterhout iedere dag een stukje leefbaarder en mooier maken. Voor die kanjers die op een druilerige dag voor anderen toch de zon laten schijnen. Voor die toppers die net die éne stap verder gaan voor een ander dan je normaal gesproken zou kunnen verwachten. En voor die mooie mensen die beseffen dat geven, echt leuker is dan nemen. Zeker in deze tijden. Voor hen die beseffen dat het echte rendement vaak in andere dingen zit. Niet in eigen rendement, maar maatschappelijk rendement. Zij die zich inzetten onder het motto ‘Oosterhout voor Elkaar’. Voor deze mensen maak ik een diepe buiging. Zonder deze mensen zou Oosterhout een koude gure stad zijn, ook al zou de zon iedere dag schijnen.

U zult denken, ‘burgemeester, waarom bent u daar nu ineens zo euforisch over? Daar is de laatste week toch niet veel in veranderd?’ Misschien is dat wel zo, maar deze week kregen wij als college een digitale presentatie van onze welzijnsorganisatie Surplus. Anja Hartmans van Surplus had twee enthousiaste dames meegebracht, Gemma Vriens en Suzanne de Jong. Nu kun je een presentatie geven of écht een pakkende presentatie geven. Nou, dat deden ze! Meestal worden feiten opgesomd zonder dat je er een beetje gevoel bij krijgt. Je stelt een paar vragen en dat is het dan. Je bent weer wat wijzer geworden.

Dit keer ging het anders, want de dames hadden voor ons een quiz. Ik dacht nog (ik zeg dit eerlijk): ‘Moet dit echt? We hebben een volle agenda vandaag. Vertel maar gewoon wat jullie te zeggen hebben.” Maar dat doe je natuurlijk niet. Als burgemeester ben je gewend om te luisteren, ja daar is ie weer luisteren, en mensen te laten stralen door ze de ruimte te geven. En dat deden ze als twee professionele quizmasters. We gingen op een hele mooie manier van de ene naar de andere vraag. Tegelijkertijd kwamen we bij een apotheose (hoogtepunt) met als eindresultaat het aantal uren dat u allen – de Oosterhouters – als vrijwilligers in elkaar en voor elkaar besteed.

Voor ik u dat antwoord geef, moet ik echt eerst mijn excuus aan u aanbieden. Bij iedere vraag, waarbij we een aantal moesten schatten, onderschatte ik u als gemeenschap keer op keer. Het schaamrood staat op mijn wangen. Niet omdat ik geen hoge pet op had van u, want ik heb u al vaker verteld dat ik verrast ben van wat u samen voor elkaar krijgt. Maar het oversteeg gewoon al mijn zeer positieve verwachtingen.

Een voorbeeldvraag: ‘hoeveel verbindingen om elkaar op één of andere manier te helpen, hebben plaats gevonden onder Oosterhout voor elkaar?’ Ja, zeg het maar. Nou het ongelooflijke aantal van 9.897. Dat is dus bijna 10.000 verbindingen. U snapt toch ook wel dat ik dit in mijn stoutste dromen niet had durven dromen. Nog niet misschien. En dan de hoofdvraag: ‘hoeveel vrijwilligersuren stopt u met elkaar in de gemeenschap om dat geweldige maatschappelijke rendement te creëren?’ Ik weet zeker dat u er net zo ver naast zit als wij. Het magische getal van 285.775 uren is het juiste antwoord. Niet te bevatten toch?

Dan snapt u toch ook dat, doordat de dames mij er zelf over na lieten denken, het nog steviger bij mij binnenkwam. En het mooie is, zij zijn niet alleen de quizmasters van dat moment, maar werken hier elke dag samen met u keihard aan. Ik kan niet anders zeggen dan: “chapeau, petje af!” Het mooie is dat het college mij vertelde dat raadslid Anton van Opzeeland ooit samen met andere partijen uit de raad het idee van Oosterhout voor elkaar heeft geopperd. En daar zijn we hen zeker dankbaar voor. Maar kijk vooral naar wat ú ervan heeft gemaakt. Laten we dit samen met de dames van Surplus uitbouwen. Laat de zon maar schijnen en laten we in Oosterhout nog meer ondernemen in maatschappelijk rendement.

Maandag mag ik enkele van deze vrijwilligers weer in het zonnetje zetten met een koninklijke onderscheiding. Altijd een mooi moment voor alle vrijwilligers en hun omgeving om waardering te krijgen voor hun inzet.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.