Beste Oosterhouter, vier de vrijheid, maar pas op voor het paard van Troje

Wat een prachtige dagen hebben we vorige week gehad. Vorige week op maandag lintjesregen, op dinsdag Koningsdag en op woensdag de langverwachte opening van het terras, zonder afspraak winkelen en adieu avondklok. Deze drie dagen kenden allen stralend weer en waren voor alle betrokkenen een klinkend succes. Voor gedecoreerden en hun familie, de koning en zijn gezin op bezoek in ons mooie Brabant, de ondernemers in horeca en binnenstad en hun stralende bezoekers. En iedereen, jong en oud, die gewoon weer eens buiten elkaar wilde ontmoeten zónder op de tijd te letten.

Al die gelukkige mensen doen mij als burgervader goed. Maar voor mij is lintjesregen ook belangrijk. Waardering naar al die vrijwilligers uitspreken in petit comité en vaak in het bijzijn van hun directe familie. Dat is belangrijk voor hen, maar ook voor alle betrokkenen die daar een handje aan meehelpen. Zoals een partner die de ruimte geeft om iedere dag weer bezig te zijn voor die vereniging, stichting of wat dan ook. Je zag vaak de emotie loskomen bij het besef dat zij Lid of Ridder werden in de Orde van Oranje-Nassau.

Stuk voor stuk indrukwekkend. De trots die de familieleden lieten zien op het moment dat vrouw, man, vader, moeder of één van de kinderen de prachtige medaille opspelden. Dit jaar ontroerde mij in het bijzonder het verhaal van een weduwnaar. Een man, die naast het zorgen voor zijn toen zieke vrouw, nog steeds het onmogelijke voor zijn dorp en daarbuiten mogelijk heeft gemaakt. Het is onwerkelijk hoeveel tijd en liefde hij aan iedereen geeft. Je voelde aan alles en iedereen dat er een bijzondere ontlading zou komen. Die kwam er dus ook. Toen zijn, toch wel wat kwetsbare, vijfennegentig jarige vader hem de versierselen opspeldde. En daarna een mondharmonica uit zijn zak haalde en met alle lucht die hij in zich had, het ‘Lang zal hij leven’ uit zijn mondharmonica perste. De liefde en de blijk van waardering die hij voor zijn zoon had, kwam hiermee tot uitdrukking. Het klonk daardoor betoverend.

Koningsdag was ook een mooi spektakel op tv. Ik neem mijn petje af voor de koningsdochters die goed staande bleven, ondanks dat ze soms ook een beetje voor de leeuwen werden gegooid. De koning was zeer complimenteus naar mijn Eindhovense collega over het geweldige programma onder deze bijzondere omstandigheden. Maar sprak ook de hoop uit dat dit de laatste Koningsdag op deze manier is.

De terrassen open en winkelen zonder afspraak was natuurlijk voor de meesten het ultieme feest van vrijheid. En dat is mooi. Soms krijgen we toch een beetje het idee dat we dan een kleine overwinning vieren en dat wens ik u ook van harte toe. Maar alstublieft, blijf wel goed opletten. De besmettingscijfers zijn nog hoog en de druk op de medewerkers in de ziekenhuizen en de zorg is enorm. Zorg ervoor dat we met het vieren van de overwinning, net als de Trojanen, niet ons eigen paard van Troje cadeau krijgen. En daarmee de vijand, het virus, nog meer binnenhalen. Ik hoop dat u voorzichtig bent, maar zeker ook niet vergeet te genieten van deze vrijheid. Want vrijheid is kostbaar en dat vieren we op 5 mei.

Oosterhout, meer voor elkaar.

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.