Beste Oosterhouters, zonnige ontmoeting

Dat is wat we graag zouden willen. Het ziet er buiten steeds groener en aanlokkelijker uit. Alleen dat zonnetje wil nog niet echt, waardoor de temperaturen een behoorlijk stuk lager zijn dan vorig jaar. Jammer, want de zon kan ons en ons humeur na zo’n winter toch aardig ontdooien. Elkaar ontmoeten gaat dan ook makkelijker.

Ook voor de horeca zou een zonnetje fijn zijn. De terrassen zijn open en de horeca doet enorm zijn best om de klanten na lange tijd weer te vertroetelen. Zodra de zon zich een paar uurtjes laat zien, zitten de terrassen gelukkig bijna direct vol. Het is gewoon fijn om elkaar weer te ontmoeten.

Zo hadden we twee weken geleden op zondagmiddag ook een prachtig zonnetje. Aan de voorkant van ons huis staat de zon het langst, dus Christel en ik zaten daar op ons bankje. Even wennen, want voor het huis zitten doen we in Nederland minder snel. Maar de zon en de overweldigende zonsondergang trokken ons over de streep. Dus waarom niet.

Ook enkele buren hebben zo’n bankje. Bij mooi weer zit je nooit alleen buiten. Al snel riep een stelletje een paar huizen verderop of wij even een praatje wilden maken, op afstand natuurlijk. Leuke buren van onze leeftijd, dus het werd een geanimeerd gesprek.

Totdat er een man op een stoere driewielige motorfiets stopte. Het was een prachtig knalgeel apparaat met mooie chromen details. We raakten aan de praat. Hij was met zijn motor aan het toeren. Hij was in Breda geweest om daar wat rond te kijken en op weg naar Drimmelen reed hij door Oosterhout waar hij lang had gewoond. Het viel mij op dat hij op zijn motor bleef zitten.

Toen vertelde hij dat zijn motor drie wielen had omdat hij zelf gehandicapt is. Deze indrukwekkende machine bezorgde hem de ultieme vrijheid. Dat wilde hij ons ook laten beleven: hij bood direct aan om met ons een rondje te rijden. Vanwege de regels wel één voor één en met mondkapje. Dat lieten de buurvrouw en ik ons geen twee keer zeggen. Wat een gave ervaring, die zon, de wind en het ronkende geluid van die prachtige motor. Die motor en zijn open en warme persoonlijkheid zorgden voor een zonnige ontmoeting voor ons allemaal.

Soms zorgt dus zoiets kleins als een bankje en wat zon ervoor dat je nieuwe mensen met een bijzonder verhaal ontmoet. Ontmoetingen, natuurlijk met inachtneming van de maatregelen, zijn echt belangrijk om nieuwe verbindingen te maken. Ze maken het leven wat minder eenzaam en zeker veel leuker. Laat die zon maar komen!

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.