Beste Oosterhouters, het belang van fijne collega’s en samenwerken

Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst mijn collega-burgemeesters uit de Baronie weer fysiek mogen ontmoeten. We hadden een bijeenkomst over samenwerken tussen de gemeentes in de Baronie. Dat doen we wel vaker met elkaar, waarbij de laatste jaren vooral de onderwerpen openbare orde en veiligheid aan de orde kwamen. De afgelopen tijd hebben we ook veelvuldig overlegd over de ontwikkelingen van het coronavirus en de gevolgen daarvan voor onze gemeentes. Dat samenwerken tussen gemeenten maakt ons sterker en sinds lange tijd hadden we de mogelijkheid om elkaar weer eens fysiek te ontmoeten.

Dit was fijn en voelde goed. Het is goed om elkaar weer eens te zien en soms één op één het gesprek aan te gaan. Dat doe je digitaal niet zo snel, maar het is zeker nodig. Er zijn zo van die dingetjes die je toch graag samen bespreekt. Je geeft elkaar eens wat adviezen of je vraagt erom. We zijn bij elkaar met tien vrouwen en mannen. We kwamen tot de conclusie dat de samenwerking in de Baronie sterk verbeterd is en dat, raar genoeg, de coronacrisis daar voor gezorgd heeft. We hadden elkaar hard nodig om iedere keer alle gebeurtenissen weer te kunnen bespreken en te kijken wat we er gezamenlijk mee konden doen.
Eigenlijk hebben we elkaar allemaal wat meer nodig gehad het laatste jaar. En dat is ook helemaal niet erg. Als het moeilijker wordt, is wat steun van elkaar meer dan welkom.

Het virus kunnen we missen als kiespijn en gelukkig gaat het snel de goede kant op.
We kunnen weer veel doen, zowel binnen als buiten. En wat fijn als we dan straks misschien ook nog op vakantie kunnen gaan naar een droombestemming van onze keuze. Een bestemming in ons eigen mooie land of daar buiten. Lekker genieten van onze rust en vrijheid onder het genot van de zomerzon. Als we dan weer terugkomen kan er waarschijnlijk en gelukkig nog meer. En zoals het dan vaker gaat, zullen we weer snel overgaan naar ‘business as usual’ en dat is prima. Lekker vooruit kijken en genieten van wat kan.

De crisis heeft voor veel narigheid gezorgd. Er zijn mensen gestorven, heel ziek geworden of mensen hebben economisch een knauw gekregen. Er zijn zelfs stromingen ontstaan waarbij mensen tegenover elkaar zijn komen te staan. Maar de crisis bracht ook mooie dingen. Zoals het bovenstaande voorbeeld over samenwerken. We zijn dichter bij elkaar gebracht. Ik hoop zo dat we samen de goede dingen kunnen vasthouden en daarmee ook elkaar. Ook nadat we terug van vakantie zijn en de situatie weer meer en meer is genormaliseerd. Want net zoals ik iedereen om me heen, en zeker ook mijn collega’s nodig heb, hebben we elkaar allemaal nodig. Een ‘verbonden’ (het woord zegt het al) samenleving is een leukere en sterkere samenleving en dat geldt zeker voor de Oosterhouters. Want:

Oosterhout, meer voor elkaar.

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.