Kermis alleen op het Slotjesveld

Gemeente Oosterhout bereidt Oosterhoutse Kermis 2021 voor

Ieder jaar in augustus vindt de Oosterhoutse Kermis plaats. Vanwege de coronamaatregelen ging de Oosterhoutse Kermis in 2020 niet door. Dit jaar heersen de kermiskriebels onder inwoners, ondernemers en exploitanten meer dan ooit. Met de aankomende versoepelingen in het achterhoofd, is de gemeente dan ook al volop bezig met de voorbereidingen van de Oosterhoutse Kermis van 20 tot en met 25 augustus 2021.

“De kermis is belangrijk voor Oosterhout. Het is een evenement waar onze inwoners en ondernemers een jaar lang naar uitkijken. En nu we hoopvolle signalen uit Den Haag krijgen, willen we goed voorbereid de zomer in”, zegt burgemeester Mark Buijs. “Tegelijkertijd moeten we het alleen doen als het veilig en verantwoord kan.”

Mogelijkheden op Slotjesveld

Het Slotjesveld behoort tot een van de mogelijkheden voor een alternatieve Oosterhoutse Kermis. Het Slotjesveld is een geschikte locatie om publieksstromen te managen en de coronamaatregelen te handhaven, zodat mensen de kermis veilig kunnen bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan toegangspoorten, een verplichte looproute, meer afstand tussen attracties en een maximum aantal bezoekers. Het Slotjesveld wordt in twee delen gesplitst met hekken, zo ontstaan er twee pleinen met attracties. Een plein met attracties voor kinderen op het gras en een plein met attracties voor tieners en volwassenen op het verharde parkeerdeel.

Burgemeester Mark Buijs: “Iedereen snakt naar een mooie gezellige kermis, maar iedereen weet ook dat dit alleen veilig en verantwoord kan. We hebben goede hoop dat er in augustus een kermis is, maar dat zal dan in een afgeslankte vorm zijn.’’

Versobering door Corona

Een kermis zoals Oosterhout kent -van de Markt naar de Heuvel tot aan het Slotjesveld- is dit jaar niet verantwoord vanwege de vele publieksstromen die samenkomen. Het winkelend publiek, bezoekers van de horeca, inwoners van het centrum én kermisbezoekers zorgen samen voor te veel drukte in het centrum. Ook het aanvullend zomerprogramma, zoals de Caraïbische dag, het straattheater en de afsluiting met vuurwerk zou een te groot risico zijn in verband met verspreiding van het Coronavirus.

Overleg met exploitanten en hulpdiensten

De gemeente overlegt nu met betrokkenen, zoals exploitanten en hulpdiensten wat er wél kan. Tijdens de coronacrisis hebben handhaving, de politie en hulpdiensten fors extra inzet moeten plegen. Burgemeesters, Openbaar Ministerie en politie maken scherpe afwegingen moeten maken als het gaat om de inzet van boa’s, politie en hulpdiensten bij evenementen. Organisatoren zullen daarbij meer eigen veiligheidsmaatregelen moeten nemen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.