Beste Oosterhouters, (burger-)vaderschap

Deze week gebeurde er zoveel, dat de keuze voor een onderwerp van mijn verhaal aan jullie geen gemakkelijke is. Er kwam van alles voorbij, zowel positief als negatief, zowel nationaal als lokaal. Sommige zaken zijn u ook vast niet ontgaan. De moordaanslag op Peter R. de Vries voelt als een aanslag op onze democratie. Een volhardende journalist die de waarheid – hoe oncomfortabel dan ook – naar boven haalt. Daar tegenover staat een geweldig tot in de puntjes georganiseerd dorpsfeest in Den Hout. En dit is dan helaas weer het laatste evenement voor de komende tijd. Ook de ontwikkeling rondom het coronavirus houdt ons deze week flink bezig. Het is niet te vergelijken met elkaar, maar heeft toch in meer of mindere mate, positief of negatief, een impact op ons.

Door deze gebeurtenissen kijk ik als burgervader soms bezorgd naar de toekomst, waarin ondermijnende criminaliteit een steeds grotere rol lijkt te spelen. Aan de andere kant wordt die bezorgdheid gecompenseerd door al wat ons bindt. Al die leuke activiteiten die we de afgelopen week samen hebben mogen ervaren. De Kloek is weer open en bij Galvanitas zijn de Houthallen nu te bezoeken. Ik zou u allen willen adviseren om daar zeker heen te gaan, het is echt de moeite meer dan waard. Mooie plekken om samen te komen en samen te genieten. Ik spreek uit ervaring.

Toch blijf ik ondanks de mooie momenten in mijn hoofd bezig met de aanslag op Peter R. de Vries. Het past eigenlijk niet bij mij, om er zo door geraakt te zijn, maar blijkbaar doet het me veel. Ik hoop zo voor hem en zijn familie dat hij het redt. Deze week ben ik wat emotioneler dan anders. Ik snap het eigenlijk niet goed. Of misschien ook wel. Mijn zoons zijn namelijk uitgevlogen.

Zoals u weet ben ik naast burgervader, ook nog vader van twee zoons. Twee leuke gasten die beiden studeren in Tilburg. Al een hele tijd waren ze op zoek naar een kamer en dat is heel goed en zeker normaal. Twee weken geleden werd duidelijk dat ze een flat konden gaan huren.

Natuurlijk ben ik blij voor ze, want in deze tijd is er nauwelijks een kamer of woonruimte te huur of te koop. Maar toch voel ik dat nu anders. Hoe zeer zij ook genieten van hun gezamenlijke appartement en de vrijheid die daar bij hoort, ik vind het – samen met Christel – maar stil in huis. Waar vaak de moeders spreken van het ‘empty nest syndroom’, kan ik u vertellen dat in dit geval de vader er veel moeite mee heeft. Juist in zo’n week waarin veel gebeurt en ondanks dat we veelvuldig contact hebben, mis ik mijn jongens echt.

En zo kent het vaderschap dus vele kanten. En ondanks alle mooie momenten die ik afgelopen week heb meegemaakt, laat ik die dit keer aan anderen om te vertellen. Ik voelde heel erg de behoefte om de pittige – en misschien wel gevoelige – kant van een (burger-)vader met u te delen.

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.