Global Goals staan centraal op 24 en 25 september

Op 24 september en 25 september vieren we wereldwijd de verjaardag van de Global Goals van de Verenigde Naties. Het is dan zes jaar geleden dat 193 landen een akkoord sloten over deze duurzaamheidsdoelen. Wethouder Marcel Willemsen hijst de Global Goals vlag bij het stadhuis en er worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd rondom de doelen. 

Een betere plek

In 2015 kwamen wereldleiders uit 193 landen bij elkaar en sloten een akkoord over de 17 Global Goals. Deze werelddoelen staan bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s) om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Zo kan met kracht van de SDG’s ongelijkheid worden bestreden, armoede worden gestopt en klimaatverandering worden aangepakt. Maar ook economische groei, onderwijs van hoge kwaliteit, schoon water, vrede, gerechtigheid en gezondheid zijn thema’s uit de 17 doelen. De centrale gedachte van de SDG’s is dat overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners over de hele wereld samen moeten werken voor een betere toekomst.

SDG Lokaal in Oosterhout

Steden en dorpen zijn dé plek om duurzame ontwikkelingsdoelen waar te maken. Oosterhout SDG Lokaal bundelt de krachten van de gemeente, lokale ondernemers, non-profitorganisaties en inwoners. Ze vertalen de 17 Global Goals naar de Oosterhoutse praktijk met lokale projecten, activiteiten en initiatieven en maken verbindingen om zo duurzame oplossingen te creëren. Op de website van Oosterhout SDG Lokaal is per doel te vinden welke lokale acties eraan gekoppeld zijn. 

De gemeente en de SDG’s

Ook binnen de organisatie van de gemeente spelen de SDG’s sinds vorig jaar een grote rol. De Global Goals zijn namelijk opgenomen in de begroting van de gemeente. Iedere afdeling van de gemeente Oosterhout heeft SDG’s geselecteerd die passen bij de opgave en/of het beleidsveld waar ze voor werken. Zo is het makkelijker om de vertaalslag te maken van de SDG’s naar het dagelijks handelen van de gemeente.

SDG Action Days

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 september vieren we de verjaardag van de Global Goals met de SDG Action Days. De verjaardag wordt geopend door wethouder Marcel Willemsen die op 24 september om 09.00 de Global Goals vlag zal hijsen bij het stadhuis. Op 25 september organiseert Oosterhout SDG Lokaal van 10.45 – 12.30 een evenement bij Theek 5 met een OpenTea concept. Hier zal kansenverkenner en ondernemer Aad Jörgens van SDG Lokaal aftrappen met een presentatie. Ook burgemeester Mark Buijs doet een kort woordje vooraf. Daarna zal Nicolette Loonen, ambassadeur van Oosterhout SDG Lokaal een inleiding doen over inclusiviteit met haar presentatie ‘Leave no one behind’ om zo samen te spreken over de duurzame toekomst. Aan het einde is er ruimte om samen na te praten en te netwerken. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.