Een bericht van de Burgemeester

Beste Oosterhouters, een sprookje… maar geen sprookjesfiguren!

Sprookjes zijn mooi om te lezen en voor de allerkleinsten om naar te luisteren. Een sprookje beleven is van een heel andere orde. Nu denkt u misschien gelijk aan dat sprookjespark bij Kaatsheuvel, maar Oosterhout kent zo zijn eigen sprookjes. En deze komen tot stand door de inzet van veel vrijwilligers. Geen sprookjesfiguren dus, maar mensen zoals u en ik, die iets meer willen betekenen voor Oosterhout en de Oosterhouters. Deze week mocht ik op meerdere plekken genieten van zo’n sprookjesachtige belevenis.

Ik was uitgenodigd door een enthousiaste club mensen van De Verweesde Toren. Deze mensen had ik al eerder ontmoet omdat ze bij me waren geweest om mij op ludieke wijze duidelijk te maken dat de Slotbosse Toren tot een verweesde toren was verworden. Met een heuse oorkonde en een speld van verdienste gaven zij aan dat er iets moest gebeuren. Ook al waren mijn verdiensten op dit vlak nul, ik snapte waar ze heen wilden. Ze willen de toren met verhalen en allerlei ideeën nieuw leven in blazen.

Vorige week zaterdag liep ik vanuit het centrum naar de Slotbosse Toren. Toen ik daar aankwam scheen de zon en de sfeer was geweldig. Mensen liepen af en aan naar het prachtig ingerichte terrein van de toren. Je kon er van alles doen. Zelf heb ik een tijd naar de verhalen van een jonkheer over de toren staan luisteren. Daarna zag ik allerlei taferelen die bij de middeleeuwen hoorden. Iedereen deed zijn dingetje vol overgave, of het nu boogschieten, paardrijden, knutselen met kinderen of zwaardvechten was. Het zag er levensecht uit. Alle aanwezige clubs en vrijwilligers wekten het Slotbosse Toren-sprookje tot leven.

Een heel ander sprookje beleefde ik afgelopen zaterdag bij de opening van ‘Mooi met GAiN’ in Arendshof. Daar sneed het sprookjeszwaard niet aan één maar aan meerdere kanten. ‘Mooi met GAiN’ is een prachtige winkel met mooie tweedehands spullen. Duurzaamheid aan de ene kant, waarbij mensen hier en elders op de wereld geholpen worden. Ina en Peter zijn geen sprookjesfiguren, maar mensen van vlees en bloed. Vrijwilligers met een warm, kloppend hart. Ze betrekken een groep mensen bij hun werk, in de hoop ze een beetje verder te helpen.

Het laatste sprookje wat ik met u wil delen is het eindelijk weer samenzijn. Wat was dat fijn, na lange tijd weer zo intens samen genieten bij de Kaaienloop voor Poppy’s op onze prachtige Heuvel. Mijn dank aan alle vrijwilligers en onze medewerkers die dit evenement tot een groot succes en een sprookje van formaat hebben gemaakt.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u niet in sprookjes gelooft. Dat kan. Maar ik heb in ieder geval een sprookjesachtige week gehad, die door Oosterhouters tot stand is gekomen. Voor iedereen die ervoor open staat is er wel iets leuks te doen in onze mooie stad. Dank aan al die Oosterhouters die meer voor elkaar doen, voor elkaar over hebben, voor elkaar krijgen.

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.