Beste Oosterhouters, ‘dames‘

Beste Oosterhouters, ‘dames’

Zaterdagmorgen ben ik te voet door de stad naar Catharinadal gelopen. Het was nog een beetje mistig, maar toen ik daar aan kwam was de mist al bijna opgetrokken. De klamme, frisse, heiige lucht had plaats gemaakt voor een strak blauwe hemel. Dit zou ook het prachtige weer worden van de rest van de dag. Het was een bijzondere dag voor de zusters Norbertinessen. Hun eigen kloostergemeenschap was vandaag precies 750 jaar geleden gesticht en neergestreken in Wouw bij Roosendaal. Via Breda is de gemeenschap bij het Slotje in Oosterhout terechtgekomen. Daar is het nu nog onder de naam Catharinadal gevestigd. Vele uitdagingen hebben de zusters door de eeuwen heen op de proef gesteld, maar altijd wisten zij als sterke dames en met hulp van anderen het bestaan van hun gemeenschap te continueren.

Bij aankomst voor het klooster mocht ik ook nog twee sterke dames ontvangen, namelijk onze eigen commissaris van de koning Ina Adema en haar partner. Zij kwamen ook voor deze bijzondere dag naar het klooster. Onze vorige Commissaris, Wim van den Donk, had al een heel lange tijd een bijzondere band met dit klooster. Door het enthousiasme van Ina Adema over de schoonheid van de plek en de dienst in het klooster kan ik me niet aan de gedachten onttrekken dat zij hier nog zeer regelmatig zal terugkeren. Ze kreeg tijdens de dienst een prachtig boek over 750 jaar Catharinadal aangeboden door, jawel, ook weer zo’n bijzondere vrouw, priorin Maria Magdalena.

We hebben de hele dag mogen genieten van al het moois. Onze eigen nachtegalen hebben werkelijk de sterren van de hemel gezongen. Wat een talent! De gezamenlijke maaltijd was heerlijk en het gezelschap was echt leuk en gezellig. Ik sloot de dag af met een prachtig orgelconcert waar ik naast een bekende van ons allemaal zat. Namelijk één van mijn voorgangers, en ja, al weer een vrouw die van betekenis is voor onze stad, Helmi Huijbrechts. Ook zij genoot zichtbaar van het concert.

Het is bijzonder om een dag met zoveel vrouwelijke hoofdrolspelers door te brengen, maar daar eindigde het niet mee. ‘s Avonds mocht ik 108 vrouwen die vijftig waren geworden, onder wie mijn eigen vrouw, ontvangen in de Stapmolen. Hier mocht ik als burgervader een prijs uitreiken. Het geluid van zoveel dames is letterlijk oorverdovend, maar wat hadden zij een pret. Deze dames worden voor één jaar met de naam sara aangeduid. Zij zijn van grote dagelijkse betekenis voor onze stad en de dorpen. Als moeder en soms ook oma, maar ook als zus, nicht, vriendin, collega en nog vele gedaantes meer. ‘s Avonds op de bank konden Christel en ik beiden moe maar voldaan terugkijken op een bijzondere dag met heel, heel veel bijzondere dames.

Tot slot wil ik Casper van Aggelen weer bedanken voor de prachtige foto’s!

Oosterhout meer voor elkaar

Burgemeester Mark Buijs

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.