Beste Oosterhouters, dag en nacht

Toen ik vrijdag tegen de middag thuis kwam, zag ik dat de buurman een indrukwekkende en afschrikwekkende figuur in de voortuin had gemaakt. Toen ik ‘s avonds in het donker weer naar buiten liep, zag ik dat hij hem ook nog heel geraffineerd verlicht had waardoor de gedaante nog onheilspellender werd. Het was een Halloween pop met een los hoofd in de hand. Dit had hij knap en levensecht vervaardigd met pompoenen en oude stukken hout, metaal en doeken. Chapeau! Wat zullen de kinderen en hun ouders in heel Oosterhout gehuiverd maar ook plezier hebben gehad. Dit dankzij veel mensen, net als mijn buurman, die zichzelf als ouder of vrijwilliger in Oosterhoutse buurten, wijken of dorpen tijdens Halloween hebben ingezet.

Een ander spektakel in het donker op diezelfde avond en nacht was de Oosterhoutse cultuurnacht. Die met het thema ‘Er was eens’ een avond onvervalste Oosterhoutse cultuur bracht. Een aantal mooie en soms ook bijzondere locaties werd daarbij aangedaan. Theek5 bracht in de vorm van zang en dans een sterk statement over hoe iedereen ongeacht hoe of wie hij/zij is zichzelf mag zijn. Voor mij begon de avond heel toepasselijk bij het oude ABN-AMRO gebouw met de woorden ‘Er was eens een land van licht en donker’.

Voor degenen die nu gaan denken dat de Oosterhouters het best gedijen bij nacht en ontij, wil ik het ook hebben over een paar kanjers die gewoon in het daglicht geweldige dingen doen. Dat zijn namelijk José, Afra en Cees die samen met een groot aantal vrijwilligers een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren. Zij brengen samen met Vermeulen Catering onder de naam Social Catering, een vers bereide maaltijd aan oudere mensen. Ik mocht hen een ochtend vergezellen in de Doelen en ik heb me verwonderd over hoe belangrijk hun werk voor mensen kan zijn.

U denkt misschien ‘Wat is hier bijzonder aan?’. Nou, dat zal ik u vertellen. De samenwerking tussen de vrijwilligers en Vermeulen Catering zorgt er niet alleen voor dat mensen die lekkere maaltijd goedkoop krijgen aangeboden door de bezorgkosten te drukken, maar nog veel meer. Deze betrokken vrijwilligers nemen uitgebreid de tijd om een gezellig praatje met de mensen te maken. Vaak zijn het ouderen die het leuk vinden om hun verhaal te kunnen vertellen, omdat ze gewoonweg alleen en soms een beetje eenzaam zijn. Ook signaleren de vrijwilligers wel eens zaken die bij de bewoner voor een probleem kunnen zorgen en proberen dan zo snel mogelijk hulp in te schakelen.

Er zijn zelfs vrijwilligers voor wie het zelf een leuke besteding van de dag is, omdat zijzelf afleiding nodig hebben of hun partner een beetje afleiding willen geven. Zoals José, bij wie het geheugen het soms wel eens een beetje nalaat. Zij heeft zelf jaren in de zorg gewerkt, in de Doelen. Het is mooi om te zien hoe zij haar vaardigheden met die van Afra en Cees combineert om samen echt het verschil te kunnen maken. Dank je Cees, voor jouw uitnodiging toen wij elkaar toevallig troffen voor de Doelen. Ik heb weer veel geleerd.

Zo ziet u maar weer: in Oosterhout zijn we dag en nacht voor en met elkaar bezig.

Oosterhout meer voor elkaar!

Burgemeester Mark Buijs

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.