Kandidatenlijst GroenLinks vastgesteld: van der Zanden voert weer lijst aan

Tijdens een bijzondere vergadering van de afdeling Oosterhout van GroenLinks hebben de leden zaterdag 26 november de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 vastgesteld. Met grote meerderheid is Willem-Jan van der Zanden door de leden gekozen als lijsttrekker.

De leden konden zaterdagochtend hun goedkeuring geven aan totaal 32 kandidaat-gemeenteraadsleden. Jan Groeneveld, voorzitter van de selectiecommissie over de gevolgde procedure: “We hebben als kandidatencommissie zeer prettige gesprekken gevoerd met de kandidaten. Op basis van die gesprekken en informatie die we daar hebben opgehaald, hebben we als commissie een concept-kandidatenlijst samengesteld waarvan wij denken: dit is een mooie, evenwichtige lijst. Maar het uiteindelijke woord is natuurlijk aan de leden”. Na de stemmingen bleek dat de leden van GroenLinks uitermate tevreden bleken met het werk van de kandidatencommissie.

De leden kozen zaterdagochtend voor Willem-Jan van der Zanden als lijstaanvoerder. Van der Zanden is gepokt en gemazeld binnen de gemeenteraad. Hij vertelde de leden dat dit de laatste keer is dat hij zich kandidaat stelt voor een plek op de GroenLinks verkiezingslijst. “Nog vier jaar hard werken voor een groener én socialer Oosterhout. Daarna is het mooi geweest. Dan is het tijd voor een nieuwe politiek aanvoerder”.

Op nummer twee van de kandidatenlijst staat Jacqueline Kuhlmann. Kuhlmann nam in januari de raadszetel over van Gökhan Demir.
Kuhlmann is de enige vrouw in de fractie van GroenLinks en heeft verrassend snel haar weg binnen de Oosterhoutse politiek gevonden.
Uhro van der Pluijm is de nummer drie op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Van der Pluijm wordt door zijn collega’s vaak het groene geweten genoemd.

De leden kozen Martijn Louwerens voor een vierde plek op de lijst. Louwerens is nu ook al lid van de vijfkoppige GroenLinks fractie. Het belang van zijn huidige portefeuille Jeugd, Onderwijs en wonen zal de komende tijd alleen maar belangrijker worden.
Wesley Kuipers is op plek vijf het eerste nieuwe gezicht op de kandidatenlijst. Kuipers is al jaren bezig binnen de Oosterhoutse afdeling, in verschillende functies ook. Kuipers vertelde de leden trots te zijn op zijn ‘rooie’ geweten.
Op nummer zes staat Ümit Güler. In het dagelijks leven is hij docent aan een MBO school en sinds een jaar actief als lid van de steunfractie.
Op nummer zeven treffen we Ian van Vugt aan. Een jonge student die in Leiden zijn studie politicologie aan het afronden is.
Louis Nelissen heeft de achtste plek op de kandidatenlijst verworven. Met zijn verkeerskundige achtergrond wil hij van waarde zijn voor GroenLinks, Oosterhout en duurzaamheid.

Op nummer negen van de lijst staat Niels Keller. Deze product developer is nog maar kort betrokken bij GroenLinks. Hij wil op een idealistische en realistische manier bijdragen aan de verduurzaming van Oosterhout
De top 10 wordt afgesloten door Berna Mekenkamp. Berna was reeds eerder raadslid voor GroenLinks. Ze is nog steeds bij GroenLinks betrokken als bestuurslid.

Een verrassing op de lijst is de plek van huidig raadslid Jan Boers. Boers heeft de kandidatencommissie en de ledenvergadering gevraagd hem een lagere plek op de lijst toe te kennen.
De reden hiervoor is dat Jan, nu zijn echtgenote is gepensioneerd, samen met haar nog meer van het leven wil gaan genieten. Boers is terug te vinden op plaats dertien van de lijst.
GroenLinks Oosterhout blijkt toch een partij van tradities te worden; de ledenvergadering heeft het oudste GroenLinks lid van Nederland Ria van den Heuvel-van Erp alweer gevraagd lijstduwer te worden. Onder luid applaus heeft de kwieke negenennegentig jarige Oosterhoutse toegezegd deze taak te zullen aanvaarden.
De kandidatenlijst van GroenLinks bevat in totaal tweeëndertig kandidaten.

Interim voorzitter Thea van der Zanden is opgelucht: “Door de hoge besmetting cijfers was het helemaal niet vanzelfsprekend dat deze vergadering door kon gaan. Gelukkig kon dat wel!”. van der Zanden vertelt namens het bestuur blij te zijn met de lijst die door de leden is vastgesteld. “Een mooie mix tussen oud en nieuw, ervaring en verfrissing. Een lijst waarmee GroenLinks Oosterhout richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 heel goed mee voor de dag kan komen. Daar ben ik van overtuigd”, aldus de waarnemend voorzitter

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.