Ook in 2022 weer ruimte voor buurtinitiatieven

nwoners die een goed idee hebben voor hun buurt kunnen die in 2022 weer indienen bij de gemeente. Het college ondersteunt namelijk ook volgend jaar weer initiatieven van inwoners en heeft hiervoor 300.000 euro beschikbaar gesteld.
Wethouder Clèmens Piena: “Het uitgangpunt is dat bewoners zelf actief aan de slag gaan met hun idee. Het afgelopen jaar heeft dat geleid tot mooie resultaten en een fijne samenwerking tussen inwoners, gemeente en andere partners. We hopen ook volgend jaar weer samen met bewoners en andere betrokken partijen mooie ideeën tot uitvoer te kunnen brengen. Want samen krijgen we meer voor elkaar”.
In 2020 is de gemeente Oosterhout gestart met wijkgericht werken, waarbij de verbinding tussen bewoners, gemeente en andere partners wordt versterkt en ideeën en plannen sneller gerealiseerd kunnen worden. Inwoners uit de hele stad en de kerkdorpen hebben verschillende succesvolle bewonersinitiatieven ingediend of al gerealiseerd. Bijvoorbeeld de geveltuinen, bloemweides, speeltuinen, hondenspeelvelden, beweegroutes, de sociale mozaïek sofa (het bankske) en de ontwikkeling van een multifunctioneel sportveld in Oosterheide.
“Oosterhouters weten zelf heel goed wat ze kunnen doen om hun buurt, wijk of straat te verbeteren, een boost te geven. Het gaat daarbij niet alleen om het uiteindelijke resultaat, maar ook om de verbinding tussen inwoners. Juist dat laatste is een belangrijke meerwaarde van wijkgericht werken“, aldus wethouder Piena.

Plannen voor 2022
Voor volgend jaar staan enkele grotere projecten op de planning. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of het haalbaar is om een nieuw skatepark aan te leggen, waar jongeren kunnen skateboarden, inline skaten, stuntsteppen, longboarden en BMX-en.
In Oosterheide werden vorig jaar twee omheinde hondenspeelvelden aangelegd. Omdat er behoefte is aan meer van zulke velden, wordt volgend jaar samen met bewoners bekeken of er meer omheinde hondenspeelvelden gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast is er ruimte voor andere bewonersinitiatieven, zoals groenprojecten, beweegroutes of andere fysieke zaken in de openbare ruimte.

Initiatieven
Iedereen die een goed idee heeft voor zijn of haar buurt of wijk kan dat idee indienen. Dat idee moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
• Het is een idee voor buiten (in de openbare ruimte) in de straat, buurt of wijk
• Het is iets ‘blijvends’ zoals bloemen, bankjes of prullenbakken (geen activiteit dus)• Het idee is samen met buurtgenoten bedacht
• De initiatiefnemers (liefst met aangehaakte buurtgenoten) verzorgen zoveel mogelijk de uitvoering van het plan en spelen liefst ook een rol in het gebruik en de instandhouding daarvan, de gemeente faciliteert en ondersteunt waar nodig of wenselijk
• Het maakt de straat, buurt of wijk tot een fijne(re) plek
Bewoners die zelf met hun idee aan de slag willen gaan, kunnen hun idee op de website www.doemee.oosterhout.nl plaatsen of mailen naar meervoorelkaar@oosterhout.nl. De gemeente bekijkt dan samen met de initiatiefnemer of en hoe het idee kan worden gerealiseerd.

Voor vragen over het indienen van een initiatief kunnen inwoners contact opnemen met hun wijkmakelaar. Een overzicht van de wijkmakelaars per wijk is terug te vinden op de website www.oosterhout.nl/inwoners/wonen-leven/wijkgericht-werken

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.