Logeerzorg voor inwoners met dementie

Mantelzorgers kunnen even op adem komen

Zorg voor een naaste met dementie kan zwaar zijn. Vanaf nu kan een inwoner met dementie gebruikmaken van logeerzorg. Deze inwoner gaat een of meer dagen logeren bij een zorginstelling. De mantelzorger draagt de zorg tijdelijk over en heeft even adempauze. Deze logeerzorg komt voort uit de regionale samenwerking in het Dementienetwerk Breda e.o. Zorgaanbieders Avoord, Mijzo, Surplus en Thebe bieden de logeerzorg aan. De logeerzorg is een proef die een jaar duurt.

Logeerzorg voorkomt of vermindert overbelasting van de mantelzorger
Mantelzorg kan zwaar zijn. Logeeropvang voorkomt of vermindert overbelasting van de mantelzorger. Eerder bleken bedden voor logeerzorg in de praktijk moeilijk vrij te houden. Daardoor konden zorgverleners met inwoners te weinig het gesprek voeren over logeerzorg. Daarover zijn nu afspraken gemaakt. In totaal zijn er vier bedden beschikbaar in de regio, waaronder één bij Buurstede in Oosterhout.

Wethouder Clèmens Piena: “Er is behoefte aan logeerzorg. Logeerzorg kan mantelzorgers net de tijd voor zichzelf geven om even op adem te komen. Door deze bedden echt beschikbaar te houden, kunnen we inwoners wijzen op deze mogelijkheid. Inwoners kunnen met hun vragen over logeerzorg terecht bij de casemanager dementie, huisarts, wijkverpleegkundige, maatschappelijk werker of medewerker uit het sociaal team.”

Oosterhout leert van ervaringen in het land
Voorbeelden in het land laten zien dat mensen vaker gaan logeren, zodra er voldoende aanbod is en mensen gaan ervaren wat de voordelen zijn van logeerzorg. Onderzoeken laten daarnaast zien dat met name mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie regelmatig overbelasting ervaren. De proef in West-Brabant is daarom als eerste gericht op ouderen met geheugenproblemen of dementie.

Dit zijn de vier locaties voor logeerzorg
Logeerzorg is er voor inwoners uit de gemeenten Alphen-Chaam, Altena, Baarle Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Rucphen, Roosendaal en Zundert. Op elk van onderstaande locaties in de regio is een bed beschikbaar:

Het Anbarg (Etten-Leur) – Avoord
Buurstede (Oosterhout) – Mijzo
Fendertshof (Fijnaart) – Surplus
Aeneas (Breda) – Thebe
Een inwoner kan per jaar maximaal 15 dagen per jaar gebruik maken van logeerzorg. Het sociaal team bekijkt samen met de inwoner de mogelijkheden van logeeropvang en gaat na of hij hiervoor in aanmerking komt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.