Beste Oosterhouters, een andere rol spelen 

Nadat we eerder in de week al een keer bij elkaar waren gekomen, mocht ik vrijdagmorgen om precies om tien uur als voorzitter van het centraal stembureau de definitieve lijsten van de partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen vaststellen. En kon ik mijn handtekening zetten onder het proces-verbaal met alle bevindingen rondom de samenstelling van de lijsten en de goedkeuring daarvan. Dat alles gebeurde in het bijzijn van een aantal aanwezigen, zoals de raadsgriffier, gemeentesecretaris, medewerkers belast met de organisatie van de verkiezingen en digitaal nog een raadslid. Er was zelfs nog een kleine loterij nodig om te kijken welke van de twee nieuwe partijen welk lijstnummer zou krijgen. Allemaal heel formeel en nauwkeurig. Want je wilt niet dat er rond zoiets belangrijks als de verkiezingen iets fout gaat. Gelukkig heb ik een club medewerkers, die hier ervaren en keigoed in zijn, die mij hierbij ondersteunt.

Het is fijn om te zien dat er op de lijsten naast zittende raadsleden ook veel nieuwe namen zijn om een stem op uit te kunnen brengen. Mensen die, net als de huidige leden van de gemeenteraad, de komende vier jaar hun ziel en zaligheid in dit werk willen gaan leggen. Gemeenteraadsleden zetten zich gemiddeld 15,4 uur per week – naast hun eigen baan – in voor onze gemeenschap. Ik ben blij dat ik ze ook vaak buiten tegenkom. Ze gaan dan op zoek naar inwoners en hun verhalen; sommige inwoners kunnen soms wel wat extra steun gebruiken. De kandidaten popelen. De partijprogramma’s zijn vaak al een tijdje samengesteld en de meeste campagnes, digitaal en fysiek, zijn al begonnen. Iedereen vol idealen over hoe we onze gemeenschap nog beter kunnen maken en daarmee het geluk van onze inwoners misschien zelfs kunnen laten toenemen.

Vrijdagmiddag moest ik me bij het Oelbert Gymnasium melden om foto’s van mezelf te laten maken in het kader van VASTWEL, een mooi initiatief rond de vastentijd. Miranda van Bragt, die hierbij betrokken is, zou me daar opwachten. Zij bracht me naar de toneelzolder, waar voor deze gelegenheid een fotostudio was ingericht. Daar werden de foto’s gemaakt van iedereen die gevraagd is een brief te schrijven over het onderwerp “macht en mededogen”, het thema voor VASTWEL van dit jaar. Na via de smalle trap in de nok van het gebouw te zijn aangekomen, zag ik vol verbazing de prachtige collectie die daar door de jaren heen is opgebouwd. Kledingstukken en rekwisieten, van alle voorstellingen die op de school en in het openluchttheater sinds eind jaren vijftig werden gespeeld, hangen en liggen daar keurig gesorteerd bij elkaar.

Als je daar bent gaat je fantasie meteen de vrije loop over welke rol jij zou willen spelen. Heel even bedacht ik me hoe mijn leven zou zijn als ik een totaal andere rol zou krijgen toebedeeld. Ik heb tenslotte het geluk dat ik de rol van burgemeester mag invullen. Meteen dacht ik ook aan de lijsten van de politieke partijen en de personen achter al die namen. Zij gaan dadelijk misschien ook de rol van raadslid vervullen. En dat naast hun rol in het dagelijkse leven, met de sociale verantwoordelijkheid van een gezin, familie, vrienden en meestal ook nog een baan. Ik zou ze allemaal een keer een bezoek aan de zolder willen toewensen om aldaar in de huid van de verpleger, politieagent, de leraar, een kind, de zwerver enzovoorts te kruipen. Om je op die manier nog meer in het bestaan van anderen in te leven. Het is als raadslid van belang dat je je goed kunt verplaatsen in iedereen die deel uitmaakt van onze samenleving. Deze prachtige zolder inspireerde mij om juist dit even te doen en daar weer even bij stil te staan.

Oosterhout meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.