Carnaval 2022 in Kaaiendonk, Kattegat, Uilendonck, en Kluivenduikersrijk 

De afgelopen tijd is er veel onduidelijk geweest over het vieren van carnaval. Tijdens de persconferentie op 15 februari werd bekendgemaakt dat Nederland grotendeels van het slot gaat. Dankzij deze versoepelingen kunnen we gelukkig ook in Oosterhout weer carnaval vieren, zij het met enige aanpassingen. De gemeente, horeca en carnavalsvereniging hebben hier overleg over gehad.

Carnaval begint al over 7 dagen. Dat betekent een heel korte voorbereidingstijd voor horeca, carnavalsverenigingen, gemeente en andere betrokken partijen. Voorbereiding die nodig is om carnaval veilig en goed te kunnen laten verlopen. Waar hier andere jaren weken voor nodig zijn, zijn er nu maar een paar dagen.

Overleg met horeca en carnavalsverenigingen
De gemeente, carnavalsvereniging OCS De Smulnarren en de horeca hebben overleg gehad en zijn er samen uitgekomen. In Oosterhout zullen net als in de rest van het Zuiden van Nederland geen grootschalige evenementen plaatsvinden. De optocht gaat daarom niet door en er worden geen podia opgebouwd. In samenspraak met de horeca is wel besloten om een deel van de Klappeijstraat in Oosterhout te overkappen en te voorzien van buitenbarren, waarbij dweilbands zorgen voor muzikale ondersteuning. Zo bieden we extra ruimte aan carnavalsvierders om veilig en verantwoord te genieten van carnaval.

Burgemeester Mark Buijs: “De versoepelingen zijn goed nieuws voor de samenleving. Het is ook enorm fijn dat iedereen weer carnaval kan vieren. Carnaval is immers een feest voor iedereen. En het vervallen van de QR-check maakt dat niemand buitengesloten wordt. We kunnen samen snel schakelen en iedereen is vol enthousiasme, maar er zitten natuurlijk ook grenzen aan wat mogelijk is. Daarom is carnaval dit jaar nog anders dan anders. Er is te weinig ruimte voor alle carnavalsliefhebbers. Vier het feest daarom vooral lokaal en in je eigen gemeente.”

Ernst-Jan van Langh, voorzitter van OCS De Smulnarren, is blij dat er weer meer mogelijk is: “We zijn blij dat onze tradities dit jaar meer ruimte krijgen en hebben er vertrouwen in dat we er samen met alle Smulnarren van Kaaiendonk een mooi feest van gaan maken.”

Een veilig en gezellig carnaval voor heel Oosterhout
Tijdens carnaval zijn er vanuit de gemeente teams aanwezig voor crowd control, om ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige en gezellige manier kan feesten. “Samen met elkaar gaan we er een geweldig carnavalsfeest van maken. Ik wil iedereen veel plezier wensen en alle betrokken vrijwilligers en ondernemers alvast bedanken voor hun inzet.”, zo geeft burgemeester Buijs aan.

Dré de Jong, voorzitter Horeca Nederland in Oosterhout sluit zich bij deze woorden aan: “Het is mooi dat we het grootste deel van de coronamaatregelen uit kunnen zwaaien tijdens carnaval, zeker omdat het feest 2 jaar geleden gezien werd als het beginpunt van corona in Nederland.”.

Kleinschalige activiteiten
Naast de cafés en buitenbarren in de Klappeijstraat zullen er ook nog activiteiten zijn In Oosterhout en de dorpen Den Hout, Dorst en Oosteind.

Kaais Walhalla
Theater De Bussel biedt onderdak aan de grootste ‘leuttempel’ van Oosterhout tijdens ‘Ut Kaais Walhalala Zero’, voor jongeren van 14 t/m 17 jaar. Kaartverkoop verloopt via theater De Bussel.

Kerkdorpen
Ook in de kerkdorpen zullen kleinschalige activiteiten plaatsvinden. Meer informatie is te vinden op de websites van de plaatselijke carnavalsverenigingen.

Carnavalsactie vanuit de gemeente
In navolging van de ‘Volle bak…liefde’ actie rondom Valentijnsdag zal de gemeente ook tijdens carnaval een verrassing hebben voor bezoekers van de binnenstad van Oosterhout. Meer informatie hierover volgt nog

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.