Laat Oosterhout bloeien 

Meld je nu aan voor een bloemenweide of geveltuin

Oosterhouters die interesse hebben in een bloemenweide in de buurt of een geveltuin, kunnen zich vanaf nu aanmelden via het ideeënplatform van de gemeente Oosterhout: doemee.oosterhout.nlWethouder Piena: “Bloemenweides en geveltuinen vrolijken niet alleen de buurt op, maar verminderen ook hittestress en vergroten de biodiversiteit. Een win-win situatie dus. Als je interesse hebt meld je dan snel aan, want we hebben een beperkt budget beschikbaar”.

Bloemenweide 

Inwoners die hun buurt op willen vrolijken kunnen een aanvraag voor een bloemenweide indienen bij de gemeente. “Oosterhouters die dit willen, kunnen het beste eerst op zoek gaan naar buurtgenoten om samen met hen dit initiatief op te pakken. Samen met die buurtgenoten bekijken ze dan vervolgens welke plek in de wijk geschikt is voor een bloemenweide. Blijkt die plek uiteindelijk toch niet mogelijk, dan kijken we samen met de bewoners naar een alternatieve locatie”, aldus wethouder Piena. 

Geveltuin

Door stenen en tegels te vervangen voor groen, kan de bodem beter de regen opnemen en ontlasten we het riool. Ook vermindert het hittestress tijdens warme periodes, omdat planten en bomen hitte onttrekken aan de omgeving. Bovendien trekken bloemen en planten veel verschillende insecten en vogels aan die op hun beurt de biodiversiteit vergroten. “En niet onbelangrijk; de tuintjes vrolijken de hele buurt op! Op deze manier werken we samen aan een duurzame en fijne straat”, aldus de wethouder.

Aanmelden en spelregels 

Inwoners die een aanvraag in willen dienen voor een bloemenweide of een geveltuin, kunnen dat doen via het platform doemee.oosterhout.nl (via het project ‘Oosterhout Bloeit’). Om in aanmerking te komen voor een bloemenweide of een geveltuin, gelden een aantal spelregels. Zo mag een geveltuin bijvoorbeeld maximaal 60 cm (twee stoeptegels) diep zijn en 40 centimeter de grond in gaan, blijft de grond in eigendom van de gemeente en is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor het onderhoud. Alle spelregels zijn terug te vinden op het platform doemee.oosterhout.nl (via het project ‘Oosterhout Bloeit’). 

“Vorig jaar zijn er 10 bloemenweides en 70 geveltuinen aangelegd. Ik hoop dat er ook dit jaar weer mooie weides en tuintjes aan worden gelegd. Want samen krijgen we meer voor elkaar en samen laten we heel Oosterhout bloeien”, aldus wethouder Piena.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.