Passieconcert en nieuw Reqium in Basiliek

In het kader van het VastWel-project organiseert Stichting Ludens op zondag 10 april 2022 (aanvang: 15.00uur/toegang: €10) een passieconcert in de Basiliek Sint Jan in Oosterhout. Het Waalwijkse kamerkoor Tourdion zal onder leiding van Rick Muselaers onder meer het nieuwe Requiem van de Dongense componist Frans Bullens ten gehore brengen. De begeleiding is in handen van de componist zelf (op harmonium) en Ton Stevens (op piano). Verder zingt het koor werken van Charles Gounod en Anton Bruckner. Basiliekorganist Jan Willems zal orgelwerken van J.S. Bach en Marcel Dupré voor de passietijd op het Maarschalkerweerdorgel vertolken.

Requiem staat eigenlijk voor de Missa pro Defuncti (mis voor overledenen), de gezongen Latijnse uitvaartliturgie zoals die vele eeuwen tot op de dag van vandaag wordt gezongen bij de uitvaartmis van een overledene. De  tentoonstelling van Semana Santa (VastWel-project 2022) die deze weken in de Basiliek loopt vormt de perfecte gelegenheid om een dergelijke compositie in première te laten gaan. De Semana Santa is de Goede Week waarin de dood van Christus wordt herdacht.

De Latijnse uitvaartliturgie mag dan eeuwenoud zijn: de rooms-katholieke kerk heeft de teksten tijdens de afgelopen eeuw flink veranderd. Vroeger stond het laatste oordeel centraal, maar tegenwoordig de verrijzenis uit de dood. Nu heeft eigenlijk niemand zich daar aan gestoord maar is vrolijk met de oude liturgie verder gegaan en dat is jammer, vindt Frans Bullens. “Want wie zijn liturgisch-muzikale ogen eens laat gaan langs het aanbod aan gezangen zal veel nieuwe mogelijkheden aantreffen.” Daarom heeft Frans juist bedacht om wel de nieuwe teksten als uitgangspunt te nemen voor zijn compositie. Zo wordt er “gewandeld door het dal van de schaduw des doods” (Si Ambulavero) en eindigt de compositie met de verrijzenis (Ego sum resurrectio). Een happy end, wat wellicht goed past bij de positief ingestelde mens en gelovige Bullens.  Laat u zelf overtuigen door deze meeslepende muziek tijdens dit bijzondere passieconcert in de inspirerende ambiance van de Semana Santa-tentoonstelling en de Basiliek Sint-Jan!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.