Buddy’s gezocht in Oosterhout

In Oosterhout is er behoefte aan vrijwilligers die als buddy anderen willen helpen. Als buddy leer je nog meer af te stemmen op de ander en op jezelf. Je maakt het leven van een ander niet alleen een stuk prettiger, maar je leert er zelf ook veel van. Je wordt niet zomaar op pad gestuurd. Er wordt gezocht naar een goede match en vrijwilligers krijgen een buddytraining aangeboden of kunnen deelnemen aan de cursus ‘Verdiepen in dementie’.

Ondersteuning bij geheugenproblematiek maakt namelijk steeds vaker een onderdeel uit van de hulpvragen die bij Surplus binnenkomen. Twee buddy’s vertellen over hun ervaringen en waarom zij overwogen om buddy te worden. Ger van der Pluijm uit Geertruidenberg en Stephan Rengenhart uit Oosterhout zijn al jarenlang buddy. Ger werkte als professional in de gezondheidszorg en Stephan was postbode. Mensen-mensen zijn het. Maar ieder op hun eigen manier. Ger houdt er wel van om iets te ondernemen, terwijl Stephan heel goed kan luisteren en gezellig een kopje thee komt drinken.

Luisteren

De consulenten van Surplus weten goed aan welk type cliënt ze Stephan het beste kunnen koppelen. Hij bezoekt momenteel elke vrijdagmiddag een oud-lerares. Het is zijn vierde buddy contact in elf jaar tijd. Hij heeft een vast patroon ontwikkeld met de huidige cliënt. Hij belt haar ’s ochtends op om haar eraan te herinneren dat hij over een paar uur op de stoep staat. Vervolgens bestaat de middag voornamelijk uit luisteren naar haar verhalen. “Ik kan heel goed luisteren. In de afgelopen jaren heb ik al vaak hetzelfde verhaal gehoord, maar dat vind ik helemaal niet erg. Als ik naar huis ga en ze sluit de deur met een glimlach, dan heb ik een mooie dag gehad.”

Grenzen stellen

Ger betrapt zich er daarentegen wel eens op dat hij zaken wil oppakken op oplossen die niet aan hem zijn. Tijdens de cursussen en trainingen die ze aangeboden krijgen is er ook een onderdeel ‘grenzen stellen.’ “Het is belangrijk dat je als buddy stevig in je schoenen staat. Je moet je enerzijds niet overal mee bemoeien en anderzijds ook niet laten verleiden om extra klussen te doen.” Onder begeleiding van Surplus worden duidelijke afspraken gemaakt en die vervolgens samen inkleuren. De begeleiding ervaren beiden heren als erg prettig. De mogelijkheid om even te bellen als ze ergens over twijfelen is altijd aanwezig.

Aandacht en contact

Het omgaan met geheugenproblematiek vraagt bepaalde eigenschappen van een buddy. “Als je van jezelf erg gejaagd bent, dan zit je bij deze cliënten niet op de juiste plek. Het gaat om aandacht schenken aan een ander. Contact maken. Het gaat niet zozeer om naar een einddoel te werken maar bijvoorbeeld wel om samen te werken aan een dagritme,” zo vatten de heren het plezier van hun werkzaamheden samen.

Interesse in buddy worden of meer informatie?

Neem dan contact op met Asmara Zom, buddyhulp consulente, bel 0162 – 748600 of stuur een email naar asmara.zom@surplus.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.