Boy van der Heijden: van moddervoeten naar theaterpluche

Sinds vorige week kun je weer kaarten kopen voor het nieuwe theaterseizoen. We tippen je graag de voorstelling van Boy van der Heijden op 26 november in Theater de Bussel en spraken de Oosterhoutse zanger.

Boy van der Heijden

Voor veel Oosterhouters is Boy van der Heijden geen onbekende naam. Geregeld zie je de bus van zijn hoveniersbedrijf door onze stad rijden. En hoewel hij met veel plezier tuinen ontwerpt, aanlegt en onderhoudt is zijn allergrootste passie eigenlijk zingen! Na een jarenlange stilte heeft hij dit net voor de coronatijd weer opgepakt. En hoe! We spreken de harde werker op weg naar zijn one-man show met vijfkoppig orkest in Theater de Bussel.

Het begon met playbacken

Boy werd in 1984 geboren in Dirksland hetzelfde dorp als waar twaalf jaar eerder Richard Groenendijk ook het licht zag. “Dat is geen Zeeland hoor!”, zo begint de goedlachse zanger. “Het is het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Hoewel ik er geboren ben weet ik er overigens niet zoveel meer van. Toen ik drie was ben ik verhuisd naar Made, waar ik mijn kinderjaren heb doorgebracht. Op mijn twaalfde verhuisden we uiteindelijk naar Oosterhout en ben ik nooit meer weggegaan.” Het optreden zat er bij Boy al vroeg in. “Bij de buurtvereniging Juin in Made werd jaarlijks een playbackshow georganiseerd. Omdat mijn moeder fan is van René Froger werd ik, in een veel te grote zwarte blouse van Frans, het podium opgezet om te playbacken. En ik was verkocht! Ieder jaar deed ik weer mee. Altijd met een lied van Froger, onder het grootste support van mijn ouders!”

Dolfijnentrainer of hovenier

Boy gaat verder: “Toen we op mijn twaalfde naar Oosterhout kwamen wilde ik eigenlijk dolfijnentrainer worden. Toen dat te hoog gegrepen bleek te zijn, ben ik uiteindelijk de lagere en later ook de middelbare agrarische school gaan doen en uiteindelijk tuinarchitect en hovenier geworden.” Toen Boy een jaar of 16 was leerde hij de Klappeijstraat kennen en is zijn zangcarrière begonnen. “In eerste instantie ging ik geregeld naar de Matoux en later ontdekte ik De Stapmolen. Daar werden Nederlandstalige liedjes gezongen. Later op de avond kreeg ik dan wel eens de microfoon in handen en zong ik mee met de muziek. Dat deed ik ook steeds vaker in de TSC Kantine, waardoor ik de nodige meters kon maken.”

Jeroen van der Boom

Toen hij serieus verder wilde gaan besloot hij zangles te nemen. “Dat was bij Ilse Lubbers, in een van de flats op Paterserf op 9 hoog. Daar leerde ik de juiste ademhalingstechnieken en werd ik getraind in uitspraak en het correct gebruiken van mijn stem. Zo trad Jeroen van der Boom eens op in De Korenbeurs bij het jubileumfeest van De Stapmolen en heb ik samen met hem een stukje gezongen. Het begin van veel optredens op feesten en partijen en mijn eerste single met de titel ‘Wat een dag, wat een sfeer’ in 2009.”

Serieus verder of stoppen

Boy trad in die tijd geregeld op in diverse kroegen, stond geregeld op zondagmiddag in Jardin d’Aigles en twee keer op Oosterhout Live. Hij legde de lat steeds hoger, tot het moment dat hij een besluit moest nemen: serieus ervoor gaan, of tevreden als zelfstandig ondernemer de kost verdienen met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. “Ik had het toen al ruim vijf jaar geprobeerd en kwam eigenlijk niet veel verder dan een gezellige feestzanger op bruiloften en partijen. Ook mijn toenmalige manager heeft mij destijds niet altijd gegeven waar ik recht op had. En toen ik met hem heb gebroken, heb ik besloten te kiezen voor mijn vriendin en mijn bedrijf.”

Keldercafé Zaandam

Maar het kriebelde bij Boy nog steeds. “In 2019, vlak voor corona, was ik een weekendje met vrienden op stap in Zaandam. In een keldercafé van een B&B werd mij ineens een microfoon in de handen geduwd en heb ik een heerlijke avond gezongen. Ik genoot er met volle teugen van en besloot er weer serieus werk van te maken en te onderzoeken of ik mijn zangcarrière weer op zou kunnen pakken.” Inmiddels had hij vocal coach Maartje van Bijnen gevonden. Onder haar begeleiding wist Boy zijn stem naar een hoger plan te tillen. “In eerste instantie vroeg Maartje naar mijn doel. Toen ik zei dat ik gewoon weer lekker wilde zingen zijn we samen aan de slag gegaan. Toen ze me na een half jaar opnieuw naar mijn doel vroeg, zei ik brutaal dat ik wel eens een eigen theatershow wilde hebben. Maartje zei me toen dat niets onmogelijk was, als ik het maar echt wilde. Ondertussen werd het mij wel duidelijk dat ze dit serieus meende.” Met de onvoorwaardelijke steun en support van vrouw Ilona en zijn zoon Mark is Boy toen enthousiast begonnen met alle voorbereidingen. Het theater werd geboekt, een speciale band werd samengesteld en een setlist werd gemaakt.

Op weg naar de One-Man-Show

“Op dit moment ben ik volop aan het repeteren in een op maat gemaakt traject. Het belooft een zinderende one-man-show te worden, waarin ik mijn levensverhaal aan de hand van mooie liedjes ga vertellen. Liedjes van Bryan Adams, Queen, Whitesnake en Frank Sinatra. Maar ook Nederlandstalig van Frank Boeijen en mijn eigen repertoire. En natuurlijk mag een René Froger Medley niet ontbreken! Ook zal tegen die tijd mijn nieuwe single ‘Vier elke dag’ uit zijn waar ik momenteel de laatste hand aan leg.” Als ik Boy vraag naar zijn grote droom, dan geeft hij aan dat hij graag in theaters en poppodia zoals 013 en de Mezz zou willen staan in de toekomst. “Maar het allerliefste zou ik lekker op strandfeesten willen zingen, zoals bij Puur en het Houtse Meer. Hoewel… als ik echt groot mag dromen staat zeker ook de AFAS Live op mijn wensenlijstje! ” Zijn eerste grote droom wordt 26 november in ieder geval al werkelijkheid in Theater de Bussel! En jij kunt daarbij zijn. Kaarten voor de theatershow ‘Here I go (Again)’ van Boy van der Heijden kosten 28,50 euro per stuk en zijn direct te bestellen via De Bussel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.