Op steeds meer plekken laagdrempelige dagbesteding

Gemeente Oosterhout en Actief Zorg starten pilot Nieuwe Dag

Inwoners kunnen vanaf september vaker terecht in de Pannehoef voor dagbesteding. Onder de noemer Nieuwe Dag verzorgt Actief Zorg op vier dagdelen activiteiten samen met inwoners. De gemeente ondersteunt het initiatief van Actief Zorg voor de start van een eenjarige pilot.

De inloop van Nieuwe Dag is er voor een gezellig kopje koffie, praatje en op maat bedachte activiteiten in samenwerking met andere maatschappelijke partijen. Dit vindt plaats in de serre van de Pannehoef. Dit is geen vaste ruimte voor Nieuwe Dag alleen en wordt ook gebruikt als ontmoetingsruimte voor de Pannehoef. De naastgelegen ruimte gebruikt Actief Zorg voor dagbestedingsactiviteiten. Openingstijden zijn dinsdag 09.30 – 16.00 uur, donderdag 09.30 – 13.00 uur en vrijdag 13:00 – 16:30 uur. .

Activiteiten dichtbij huis

Wethouder Piena: ‘Inloop Nieuwe Dag past bij onze ambitie om inwoners op steeds meer plekken in onze gemeente makkelijk toegang te geven tot dagbesteding. Mensen kunnen op deze plekken gewoon binnenlopen om elkaar te ontmoeten en activiteiten te ondernemen, zonder dat we een inwoner een beschikking voor dagbesteding hoeven te geven. Dat scheelt tijd en geld. Maar vooral biedt het de inwoner gemak en ondersteuning dichtbij huis. Daardoor blijven mensen vitaal en betrokken bij elkaar. Door de professionele begeleiding zorgen we dat inwoners met problemen zo snel mogelijk in beeld zijn en geholpen kunnen worden.’

Uitbreiding van het aanbod

In het najaar van 2021 is Actief Zorg voorzichtig en zeer kleinschalig gestart met de laagdrempelige dagbesteding Nieuwe Dag. Het college heeft nu formeel opdracht gegeven aan Actief Zorg voor het starten van een meer uitgebreide eenjarige pilot Nieuwe Dag in de Pannehoef. De gemeente financiert de pilot.

Meer voor elkaar

Als mensen met elkaar in contact zijn, elkaar kennen, dan gaan ze voor elkaar zorgen. Dit zorgt voor een gevoel van eigenwaarde en geeft zingeving aan de dag. Op het moment dat je ergens heen gaat waar anderen op je wachten, kom je graag je bed uit. De eerste ervaringen met Nieuwe Dag in de Pannehoef zijn positief. Om de inloop een goed vervolg te geven, start Actief Zorg deze pilot. Actief Zorg is ook met andere aanbieders van vrij toegankelijke dagbesteding in gesprek om te zien hoe ze elkaar kunnen versterken. Actief Zorg, gemeente en het bestuur van de Pannehoef bekijken bij welke activiteiten van Nieuwe Dag en de Pannehoef ze samen kunnen optrekken.’

Dagbesteding voor iedereen

De dagbestedingsactiviteiten sluiten aan bij de beleidsnota ‘Toekomst van dagbesteding en begeleiding in Oosterhout’ die de raad in januari 2021 vaststelde. Uitgangspunt in de Oosterhoutse dagbesteding is dat er voor ieder wat wils is. Iedereen is welkom, er wordt samengewerkt met andere partijen en er is begeleiding door professionals. Het activiteitenaanbod komt tot stand in nauwe samenwerking met en, indien mogelijk, ook begeleid door de inwoners zelf. Maar ook met andere partijen, zoals zelfstandig ondernemers, scholen, verenigingen en vrijwilligers, leggen ze de verbinding. Andere voorbeelden van dagbesteding waar inwoners kunnen binnenlopen zijn Floralia Park, De Buurtkamer (de Slotjes), De Aanloop (Bunthoef en Arkendonk), Buurtplein (Arkendonk) en de Pastorie (Oosteind). Voor inwoners rondom appartementencomplex De Braak is er Huis ter Braak.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.