Besparing miljoenen kilo’s rubber afval mogelijk

1 december 2021 startte in Oosterhout het project Circulariteit in banden. Een gezamenlijk project van Oosterhoutse ondernemers, Avans Hogeschool en de gemeente. Op 9 september 2022 deelt het team de verrassende uitkomst van dit project waarmee maar liefst 12.000 kilogram rubberafval per jaar minder verbrand hoeft te worden. En dat geldt dan alleen nog maar voor de gemeente Oosterhout. Als meer gemeenten aanhaken kan het gaan om miljoenen kilo’s minder rubber afval per jaar.

Wethouder Guus Beenhakker licht toe: “We hebben verschillende soorten rubberstromen in kaart gebracht. We kwamen op 2 stromen uit die in de oven terechtkomen: fietsbanden en afvalcontainerbanden. Met fietsbanden gaat de branche zelf bezig met recyclen, maar met banden van afvalcontainers gebeurt nu niks. Als alle gemeenten deze banden van afvalcontainers gaan recyclen is een besparing van 4 tot 5 miljoen kilogram rubber afval per jaar mogelijk.”

Vijftig tot zeventig kapotte containers per week

Jaarlijks gaan heel veel afvalcontainers voor particulier of bedrijfsafval stuk. Ze raken beschadigd door het ledigen of ze waaien om, deksels breken af of er komen barsten in. Inwoners en bedrijven kunnen dan een nieuwe bak bestellen. In Oosterhout gaat het om een kleine 100 minicontainers per week. De buitendienst ruilt de kapotte bak om voor een compleet nieuwe container.

Tim Jagtenberg, manager van de gemeentewerf in Oosterhout legt uit: “Onze leverancier geeft aan dat hun productieproces zich niet makkelijk laat aanpassen om alleen het bovenste deel te leveren, de bak zonder banden. Als het bovenste deel van de kliko kapot gaat zijn de banden en de assen daarvan nog gewoon goed, die kun je hergebruiken door de op een nieuwe bak te monteren. Studenten van Avans hebben ook nieuwe toepassingen bedacht voor het rubber van de bandjes. Bijvoorbeeld om stootranden van te maken. Dit wordt tot nu toe nog door geen enkel bedrijf of gemeente gedaan.”

12.000 kilo rubber van containerbanden jaarlijks verbrand

Mitchell Droog, van Avans licht toe: “In Oosterhout, een gemeente met 57.000 inwoners gaat het jaarlijks om 12.000 kilogram rubber afval van 10.000 containerbanden die nu worden weggegooid en verbrand. Avans heeft berekend dat als alle 345 grote en kleinere gemeenten in Nederland meedoen het zou gaan om 4 tot 5 miljoen kilogram herbruikbaar rubber. Stel je eens voor hoeveel CO2 besparing dat oplevert.” 

Rubber hergebruiken voor nieuwe producten

De studenten van Avans hebben diverse prototypes gemaakt van producten die je van het vrijgekomen rubber kan maken, zoals plantenbakken en stootbanden die als wegafscheiding worden gebruikt. Om de recycling van containerbanden op te starten is startkapitaal nodig. De gemeente Oosterhout en Avans Hogeschool zijn daarom nu op zoek naar andere gemeenten die mee willen doen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.