Vergunning voor zonnepark Dorst aangevraagd door Groendus

Na ruim een jaar voorbereiding heeft ontwikkelaar Groendus de vergunningaanvraag voor het zonnepark aan de Akkerweg in Dorst ingediend. Dit gebeurde op 18 augustus jongstleden. De gemeente Oosterhout heeft de vergunningaanvraag in behandeling genomen.

Wethouder Guus Beenhakker is blij met de vergunningaanvraag:

“Dit park kan een belangrijke bijdrage leveren aan de overgang van fossiele naar schone energie en aan het energieneutraal worden van Oosterhout in de toekomst. Inwoners van Dorst kunnen in de toekomst stroom afnemen of financieel deelnemen aan dit zonnepark. Bovendien wordt het park vooraf voorzien van groen rondom zodat het zicht op het park minimaal is. Ook voor behoud van kruiden, bloemen, insecten, vogels en andere dieren wordt gezorgd door ruimte te laten tussen en rondom de panelen.”

Duurzaam doel

Ook in Oosterhout merken we de gevolgen van klimaatverandering en willen we minder CO2 uitstoot. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en samen met inwoners, ondernemers en Oosterhout Nieuwe Energie in actie komen door te starten met de energietransitie. Minder energie gebruiken en meer energie opwekken met wind en zon. Voor de leefbaarheid en de toekomst van Oosterhout. Zonnepark Dorst is een van de initiatieven.

Meeprofiteren van de opbrengst

Het plan zonnepark Dorst wordt bijna 10 hectare groot en komt naast bedrijventerrein Hoogeind Minervum en de Bavelse Berg. In totaal komen er circa 24.000 zonnepanelen die stroom opwekken voor ongeveer 4.000 huishoudens. Inwoners en bedrijven uit Dorst kunnen stroom afnemen of financieel deelnemen aan het zonnepark op verschillende manieren. Tijdens een informatieavond in 2021 toonden bewoners hier veel belangstelling voor. Ook stort Groendus een bijdrage in een duurzaamheidsfonds dat kan worden ingezet voor duurzame projecten in de omgeving.

Nog maar net aansluiting

Tijmen van Straten van Groendus vertelt waarom het zo lang duurde voordat zij de vergunning aan konden vragen bij de gemeente:

“Het was nog spannend of het zonnepark kon worden aangesloten, gezien de schaarste op het elektriciteitsnet. Groendus heeft er voor gekozen Zonnepark Dorst aan te sluiten via de bestaande aansluiting van het zonnepark Bavelse berg (Breda). Groendus is ook exploitant van dit zonnepark. en na onderzoek bleek dat binnen de afspraken met Enexis nog voldoende ruimte beschikbaar is voor Zonnepark Dorst. Daarnaast onderzoeken we het plaatsen van batterijen bij de aansluiting Bavelse Berg, waardoor we de opbrengst van beide zonneparken kunnen verdelen en het elektriciteitsnet kunnen ontlasten.”

Landschappelijke inpassing met groen

De zonnepanelen worden georiënteerd op het oosten en westen in de lijn met de westelijke perceelsgrens. Het zonnepark bestaat uit twee vlakken met zonnepanelen, met daar tussen en omheen ruimte voor landschappelijke inpassing met struiken en bomen.

Wethouder Beenhakkers vervolgt: “We vinden het belangrijk dat Zonnepark Dorst in een groene omgeving komt. Daarom is met Groendus afgesproken de beplanting zoveel mogelijk al voor de aanleg van de zonneweide te realiseren zodat omwonenden een groen uitzicht houden.”

Ruimte voor planten, dieren en insecten

Zonnepark Dorst wordt een park met veel plantengroei waardoor er meer insecten en vogels op afkomen. Om dat voor elkaar te krijgen komen de zonnepanelen hoger te liggen en is er ruimte tussen de panelen waardoor er meer licht en water wordt doorgelaten. Hierdoor groeien en bloeien er meer kruiden. En daar komen dan weer insecten en vogels op af. Het hekwerk biedt ruimte voor doorgang van kleine zoogdieren, zoals marterachtigen, egels en konijnen om ook gebruik te maken van de natuur van het zonnepark.

Besluitvormingsproces

De vergunningaanvraag is in behandeling genomen door de gemeente Oosterhout.

De gemeente zal deze aanvraag toetsen. Als voldaan wordt aan alle wettelijke vereisten zal het besluitvormingsproces gaan lopen. De omgeving krijgt tijdens dit proces de kans eventuele bezwaren tegen het zonnepark te maken. De verwachte start bouw van het park is in 2024.

Zonneparkdorst.nl

Meer informatie over de vergunningaanvraag en het zonnepark Dorst staat op de website www.zonneparkdorst.nl Via deze site kunnen belangstellenden zich abonneren op een nieuwsbrief en op de hoogte blijven van het laatste nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.