Andere aanpak van structurele krapte arbeidsmarkt

Meer vacatures dan direct inzetbare werkzoekenden

De arbeidsmarktregio West-Brabant gold medio 2022 als zeer krap. Dit betekent dat er veel meer vacatures zijn dan direct inzetbare werkzoekenden die deze vacatures kunnen vervullen. Het aantal openstaande vacatures is in West-Brabant gestegen van 8.900 eind 2020 tot 19.050 aan het einde van het tweede kwartaal van 2022. De spanning op de arbeidsmarkt in West-Brabant is in het tweede kwartaal van 2022 het hoogst voor ICT-beroepen, dienstverlenende beroepen (waar de horecaberoepen onder vallen), pedagogische beroepen en technische beroepen. Het is vooral in deze beroepsgroepen erg lastig om vacatures te vervullen.

Niet iedereen profiteert van de krappe arbeidsmarkt

Toch profiteren niet alle werkzoekenden momenteel van de krappe arbeidsmarkt. Er is namelijk een groep mensen die hun weg naar de arbeidsmarkt niet kan vinden. UWV wil daarom samen met partners (gemeenten, vakbonden, onderwijs en werkgevers) er voor iedereen zijn en een nog actievere rol spelen op de arbeidsmarkt. Door om- en bijscholing kunnen veel werkzoekenden, met of zonder uitkering, geholpen worden naar beroepen met structurele tekorten. Hierdoor ontstaat ook mobiliteit op de arbeidsmarkt, waardoor banen vrijkomen voor mensen die maar moeizaam een plek op de arbeidsmarkt weten te verwerven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.