Stichting Ludens organiseert…..

Mendelssohn & More: concert rondom drie jubilarissen

Felix Mendelssohn-Bartholdy, César Franck en Lorenzo Perosi vieren dit jaar alle drie een jubileum. De Stichting Ludens organiseert daarom een concert rond deze drie componisten. Het concert vindt plaats op zondagmiddag 13 november 2022 in de Basiliek Sint-Jan in Oosterhout en wordt verzorgd door een projectkoor- en ensemble onder leiding van Rick Muselaers. Vocale solisten zijn de sopranen  Luisa Kop en Ilse van Wuijckhuijse. Fluitiste Marij van Oosterhout en celliste Marieke Langkamp spelen in het begeleidingsensemble met pianist Ton Stevens. Frans Bullens bespeelt het harmonium; basiliekorganist Jan Willems het Maarschalkerweerdorgel. Het concert begint om 15.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 10,-

Mendelssohn

Felix Mendelssohn-Bartholdy viert dit jaar zijn 175ste geboortejaar. Het werk van Johann Sebastian Bach was een grote bron van inspiratie voor hem. Dat is goed te horen in de hymne ‘Hör’ mein Bitten’.  Mendelssohn was ook een bekwaam organist en componeerde zes fraaie orgelsonates gecomponeerd. Een van die werken is tijdens het concert te horen, naast uiteraard een orgelwerk van Bach.

Franck

De tweede grootheid die dit jaar centraal staat in veel orgelconcerten is César Franck. Hij werd tweehonderd jaar geleden geboren. Naast twee koorwerken (‘Domine, non secundum’ en de bekende ‘Psalm 150’) zal een van de kleinere orgelwerken van deze grootmeester klinken, de Elevation in fis mineur, maar dan in de bewerking van Frans Bullens voor harmonium en piano. Een combinatie die ook Franck zeer kon waarderen.

Perosi

De derde jubilaris is de Italiaan Lorenzo Perosi van wie we het 150ste geboortejaar vieren. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn vernieuwende kerkmuziek. Van hem klinkt het zelden uitgevoerde Credo uit zijn tweede ‘Missa Pontificalis’.

Al met al een zeer gevarieerd concert rondom drie grootmeesters van religieuze muziek dat u niet mag missen!

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.