Alles wat je altijd al wilde weten over 11.11.

SINT MAARTEN: 11 november is traditioneel het feest van Sint Maarten. ‘s Avonds liepen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit. Een tweede ritueel op Sint-Maarten is het ontsteken van een vuur. Dit gebeurt vooral in Limburg (en het aangrenzende Duitse Rijnland), maar ook in midden-Friesland.

ARMISTICE: op 11 november is de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918. Belgen noemen het Artmistice en daar is het ook een nationale feestdag (herdenkingsdag). Ook het Verenigd Koninkrijk besteed deze dag uitgebreid aandacht aan de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het symbool van deze dag is de klaproos (Engels: Poppy)

.CARNAVAL: De elfde dag van de elfde maand geldt als de opening van het carnavalsseizoen. In veel plaatsen in Nederland wordt op die dag de nieuwe prins carnaval bekendgemaakt. Het gekkengetal: Dat 11 november een bijzondere datum is, hangt samen met het getal elf. In de volksnumerologie wordt 11 als het gekkengetal beschouwd. Waarom is onduidelijk. Volgens de ene theorie omdat het een dwaze overschrijding is van 10, het getal van de Tien Geboden; volgens de andere theorie omdat het 12-1 is: 12 zou volheid symboliseren wat 11 dwaas maakt omdat het net niet perfect is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.