Wie helpt mee statushouders een thuis-gevoel te geven?

Na het krijgen van een verblijfsvergunning, gaan statushouders een bestaan opbouwen in Nederland. Ze krijgen bijvoorbeeld Oosterhout als nieuwe woonplaats toegewezen. Ze mogen namelijk niet zelf kiezen waar ze graag hun nieuwe leven op willen bouwen, nadat ze hun eigen land ontvlucht zijn voor oorlog of ongelijkheid.

Yvonne de Gouw van Surplus ondersteunt deze statushouders en is op zoek naar vrijwilligers die daarbij willen helpen: “We kunnen het ons misschien niet voorstellen. Hoe is het om in een vreemd dorp aan te komen? In een huis wat je niet zelf hebt kunnen kiezen? Hoe lastig is het als je de taal nog bijna niet spreekt en je niets weet over gewoontes en gebruiken van de omgeving of land. Surplus helpt om mensen een thuis- en welkom gevoel te geven. Zodat deze mensen stapje voor stapje leren hoe het werkt in Oosterhout. Wat is er te doen? Waar is de school van de kinderen en de school voor mijzelf? Waar is de winkel en waar de kringloop voor meubels? Dat kunnen wij niet alleen máár we zijn er wel állemaal bij gebaat dat het zo goed en zo snel mogelijk lukt om goed in te burgeren.”

Dagelijkse zaken zijn ingewikkeld

Wie heeft er wel eens over nagedacht hoe lastig het is om afval te scheiden als je uit een land komt waar afval niet gescheiden wordt? Dat is dan nog redelijk eenvoudig. Maar hoe het zorgstelsel werkt, is weer een stuk ingewikkelder. Hoe zit dat met verzekeringen, de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek? Yvonne de Gouw: “We zoeken dus vrijwilligers om nieuwe Oosterhouters een thuis- en welkom gevoel te geven. We begeleiden deze nieuwe inwoners van Oosterhout één jaar. In het begin is dat uiteraard iets meer werk. Zodra men meer gewend is, is er ook minder begeleiding nodig.. Ideaal zou dan ook zijn dat een vaste vrijwilliger een gezin/echtpaar of een persoon een jaar zou willen begeleiden. Natuurlijk kijken we mee naar interesses en zijn we zorgvuldig in het maken van de juiste match. Dit vrijwilligerswerk is erg dankbaar werk.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Yvonne de Gouw door een email te sturen naar yvonne.degouw@surplus.nl of bel 06-186 00 690.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.