Bijzondere kerststallen in Speelgoedmuseum Op Stelten

Tot en met zondag 8 januari 2023 laat Speelgoedmuseum Op Stelten bijzondere kerststallen zien uit de collectie van archivaris en museum-gastheer Wim van der Veeken.

De verzameling, die Wim de afgelopen vijf jaar heeft opgebouwd en die het kerstverhaal vertellen in papier, bestaat uit zo’n 35 verschillende categorieën. Klap-uit-kerststallen, 3D-kerstvoorstellingen, uitgeknipte bouwplaten, adventskalenders, adventslantaarns, kinder-bouwboeken en nog veel meer. Wim is zowel bruikleengever als curator voor diverse tentoonstellingen in Nederland en België.

In het Museumcafé kun je onder meer de Augsburger kerstkribbe bewonderen. Deze bestaat in totaal uit ongeveer 120 afbeeldingen, waarvan er hier zo’n 70 te zien zijn. Daarnaast wordt voor het eerst de kerstgroep van Jeska Verstegen getoond. Deze tekende de voormalige tekenares van Libelle als mobiel voor een kerstnummer in 1996. En dat er ook speelgoed-kerststallen bestaan, bewijst Playmobil. In de platte vitrine tref je verder onder meer postzegels aan rond het thema kerst.

Naast de kerstexpositie is natuurlijk ook de collectie van het Speelgoedmuseum zelf de moeite waard om tijdens de kerstvakantie en de feestdagen te bekijken. Het museum – Zandheuvel 51, 4901 HT Oosterhout – is doorgaans geopend op dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op tweede kerstdag, maandag 26 december, opent het museum ook de deuren, maar op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het gesloten. Reserveren is gewenst en kan via de website, www.speelgoedmuseum.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.